Τα περισσότερα παιδιά μεταναστών και προσφύγων είναι ανεμβολίαστα για την ηπατίτιδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το 79% των μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν στη χώρα μας δεν έχουν κάνει βασικά εμβόλια όπως είναι αυτά κατά της ηπατίδιας Α και Β. Αυτό προκύπτει από στοιχεία δύο νέων ερευνών οι οποίες θα παρουσιαστούν στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία», που πραγματοποιείται στην Αίγλη Ζαππείου, από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, έρευνα στα παιδιά μεταναστών και προσφύγων έδειξε ότι μόνο το 34,3% είχαν αντισώματα για την ηπατίτιδα Α που φαίνεται να οφείλεται σε φυσική νόσο και το 42,7% δεν είχαν αντισώματα για την ηπατίτιδα Β. Ωστόσο κανένα παιδί δεν βρέθηκε να είναι χρόνιος φορέας της ηπατίτιδας Β ενώ τα ποσοστά μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας C βρέθηκαν χαμηλά, γύρω στο 0,3%.

Στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση «AIDS & Ηπατίτιδες: Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία» θα παρουσιαστούν επίσης νέα δεδομένα για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο όπως φαίνεται, συνδέεται με συγκεκριμένους πολυμορφισμούς του υποκινητή του υποδοχέα της ιντερφερόνης οι οποίοι αποτελούν υποψήφιους στόχους για νέες θεραπείες.