Τα μούρα αφροξυλιάς ανακουφίζουν τους επιβάτες των διεθνών πτήσεων από προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού

  • Iatropedia
Τα διηπειρωτικά αεροπορικά ταξίδια συχνά θέτουν σε δοκιμασία την καλή φυσική κατάσταση των ταξιδιωτών καθώς πέραν της κούρασης και του γνωστού –και αναμενόμενου– jet lag καραδοκούν οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού. Γι’ αυτό όμως οι πλούσιοι σε βιταμίνη C καρποί της αφροξυλιάς είναι ό,τι πρέπει, υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Κλινικές δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνήτριες Evelin Tiralongo και Δρ. Shirley Wee από το Menzies Health Institute Queensland του Πανεπιστημίου Griffith έδειξαν ότι οι μικροί μωβ καρποί της αφροξυλιάς (κουφοξυλιάς) έχουν την δύναμη να περιορίσουν την διάρκεια και την έκταση ενός κρυολογήματος. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που παρουσίασαν στο 21ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Ολιστικής Ιατρικής στην Μελβούρνη, η χορήγηση χαπιών που περιείχαν 300mg τυποποιημένου εκχυλίσματος μούρων (elderberries) αφροξυλιάς φάνηκε να έχει θετικά αποτελέσματα σε επιβάτες της οικονομικής θέσης που ταξίδευαν από την Αυστραλία σε διεθνείς προορισμούς, περιορίζοντας το κρυολόγημα και συμπτώματα που προσομοίαζαν με αυτά της γρίπης.

Οι πολύωρες πτήσεις προς μακρινούς προορισμούς θεωρούνται από τους ειδικούς ως «εκκολαπτήρια» λοιμώξεων του αναπνευστικού και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πολλοί τουρίστες να αρχίζουν τις πολυπόθητες διακοπές τους σε… κακό χάλι. Όμως το εκχύλισμα των γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες καρπών της αφροξυλιάς (Sambucus nigra, η αρχαία «ακταία» ή ακτή η μέλαινα, κοιν. σαμπούκος) έδειξε ότι παρέχει και κάποια προστασία έναντι μικροβίων του αναπνευστικού και ιών της γρίπης.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται προς επίρρωση πρόσφατης ευρωπαϊκής μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Therapeutic Research και η οποία υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός του βοτάνου εχινάκεια με συμπλήρωμα elderberry μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην έγκαιρη θεραπεία της γρίπης όσο το συμβατικό αντι-ιικό φάρμακο Tamiflu! Δύο στους τρείς Αυστραλούς χρησιμοποιούν συμπληρωματικά φάρμακα, υπογραμμίζει η Evelin Tiralongo, γι’ αυτό και η διεύρυνση της βάσης των στοιχείων των συγκεκριμένων φαρμάκων «θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών μας» δηλώνει.