Τα μύρτιλλα ρίχνουν την πίεση

  • Iatropedia
Δεν κάνουν μόνο τα μήλα τον γιατρό… πέρα, αλλά και τα μύρτιλλα αφού οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τώρα τις μοναδικές τους ιδιότητες κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Είναι όμορφα, νόστιμα και όπως φαίνεται ιδιαιτέρως θαυματουργά: η ανακάλυψη ότι τα μικρά αυτά μπλε-μωβ φρούτα του δάσους μπορούν μεταξύ άλλων να ρίξουν και την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα κατατάσσει πλέον δικαιωματικά στην κατηγορία των superfoods. Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυναίκες ηλικίας από 45 έως 65 ετών μετά την εμμηνόπαυση που είχαν υψηλή πίεση κατανάλωναν καθημερινά επί οκτώ εβδομάδες 22 γραμμάρια σκόνης βατόμουρου που ισοδυναμεί με ένα φλυτζάνι μύρτιλλα ενώ σε άλλα άτομα που συμμετείχαν στην μελέτη εδίδετο εικονικό υποκατάστατο με ίδια εμφάνιση και γεύση blueberries.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξαν πως οι γυναίκες που κατανάλωναν αληθινό μύρτιλλο παρουσίασαν πτώση της συστολικής αρτηριακής τους πίεσης κατά μέσον όρο 5,1% και κατά 6,3% της διαστολικής. Επίσης παρατηρήθηκε ότι τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι γνωστό ότι συνδέεται με την χαλάρωση και την διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, εμφάνισαν σημαντική αύξηση την περίοδο της κατανάλωσης μύρτιλλου. Συγκρινόμενη με την δράση φαρμάκων κατά της πίεσης, η βελτίωση που εμφάνισαν τα άτομα ήταν μέτρια. Ωστόσο μεγαλύτερη κατανάλωση ή για μεγαλύτερο διάστημα θα μπορούσε να είχε ακόμη πιο ευεργετικά αποτελέσματα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την Σάρα Τζόνσον, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η σύνθεση του μύρτιλλου έχει ιδιότητες που δεν έχουν άλλα φρούτα ή φυτικά εκχυλίσματα. Άλλωστε το μύρτιλλο κάνει καλό στην βελτίωση της νυχτερινής όρασης, εμποδίζει την εξάπλωση του ιού της ηπατίτιδας C, «θωρακίζει» την μνήμη και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταθλιπτικής συμπεριφοράς. Σε… τάρτα δε, είναι άπαιχτο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρίξτε την πίεση με φυσικό τρόπο!

Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για την πίεση!