Τα απρόσμενα οφέλη που έχει το… κλάμα για την υγεία σας!

  • Iatropedia
Γνωρίζατε ότι παράγουμε περίπου 300ml δάκρυα κάθε μέρα; Αυτά τα δάκρυα μπορεί να είναι για την απλή προστασία του ματιού, να είναι αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα και, φυσικά, να είναι δάκρυα από ψυχική πίεση και συναισθηματική αναστάτωση.

Επίσης, ελάχιστοι γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν τα δάκρυα για την γενικότερη υγεία μας…

Απελευθερώνουν τοξίνες

Τα δάκρυα που παράγονται από το στρες βοηθούν το σώμα να απαλλαγεί από τις χημικές ουσίες που αυξάνουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από στο Ιατρικό Κέντρο St. Paul-Ramsey των ΗΠΑ, έδειξε ότι, όπως και άλλες διεργασίες (εκπνοή, ούρηση, εφίδρωση κλπ), πολλές τοξικές ουσίες απελευθερώνονται από το σώμα, όταν κλαίμε. Μερικές από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο συναισθηματικό κλάμα είναι η προλακτίνη (πρωτεΐνη), οι επινεφρίδιες ορμόνες και η ενδορφίνη λευκίνη-εγκεφαλίνη, η οποία μειώνει τον πόνο.

Σκοτώνουν τα βακτήρια

Τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, μια ουσία που υπάρχει επίσης στο μητρικό γάλα, το σπέρμα, τη βλέννα και το σάλιο, και η οποία μπορεί να σκοτώσει το 90-95% όλων των βακτηρίων σε μόλις πέντε έως 10 λεπτά. Έρευνα του 2011 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση περιοδικό Food Microbiology έδειξε ότι τα δάκρυα έχουν τέτοια ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ώστε μπορούν ακόμη και να προστατεύσουν από την μόλυνση με άνθρακα! Η λυσοζύμη μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτήρια, καταστρέφοντας τα κυτταρικά τους τοιχώματα.

Βελτιώνουν την όραση

Τα δάκρυα παράγονται από τους δακρυγόνους αδένες και μπορούν να καθαρίσουν και να λιπάνουν τα μάτια και τα βλέφαρα. Όταν οι μεμβράνες των ματιών είναι αφυδατωμένες, η όραση μας μπορεί να γίνει λίγο θολή. Τα δάκρυα παραμένουν στην επιφάνεια του ματιού, διατηρώντας το υγρό και απομακρύνοντας σκόνες και άλλα σωματίδια. Το κλάμα επίσης αποτρέπει την αφυδάτωση των διαφόρων βλεννογόνων μεμβρανών.

Βελτιώνουν την ψυχική διάθεση

Έρευνα του 2008 από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα έδειξε ότι το κλάμα μπορεί να είναι αυτο-καταπραϋντικό και ανεβάζει τη διάθεσή μας καλύτερα από οποιοδήποτε αντικαταθλιπτικό. Το κλάμα βελτίωσε τη διάθεση σχεδόν στο 90% των συμμετεχόντων σε σύγκριση με το 8% εκείνων που ανέφεραν ότι το κλάμα τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα. Τα άτομα με άγχος ή διαταραχές της διάθεσης ήταν λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν αυτές τις θετικές επιδράσεις του κλάματος.

http://www.medicaldaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ''στεγνώνουν'' τα μάτια σας;

Δάκρυα: Τι κάνουμε όταν τα μάτια μας δακρύζουν ασταμάτητα