Στον ΕΟΠΥΥ προσπαθούν να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα και στην Αριστοτέλους να ελέγξουν το νοσοκομειακό φάρμακο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο τέλος Φεβρουαρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ βρέθηκαν στο 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,9 δισ. που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο... Αυτό σημαίνει ότι γίνονται προσπάθειες να ανακτήσει ο Οργανισμός την χαμένη του αξιοπιστία ως προς τις πληρωμές προς τους παρόχους. Την ίδια ώρα ωστόσο, δημιουργείται μία νέα επιτροπή στην Αριστοτέλους που θα παρακολουθεί το νοσοκομειακό φάρμακο...

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 1,6 δισ ευρώ πάντως αφορούν την περίοδο προ της σύστασης του υπερταμείου, δηλαδή τα έτη πριν από το 2012, και αφορούν τα ασφαλιστικά Ταμεία που συνένωσαν πρώτα τον κλάδο υγείας τους υπό την ομπρέλα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή για το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.

Με τις διοικητικές υπηρεσίες του Οργανισμού διαθέτουν 1.340 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 200 υπηρετούν στο κτίριο της διοίκησης, είναι δύσκολο να γίνει η εκκαθάριση αλλά γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από την νέα διοίκηση να μεπι μια τάξη στο ..χάος.

Την ίδια ώρα, έρχεται η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης και την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback), μια απόφαση που υπεγράφη την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Αντικείμενο της νέας αυτής επιτροπής θα είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση, ο εντοπισμός των ενδεχόμενων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, η προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς και η διατύπωση προτάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Στο τέλος κάθε μήνα, η Επιτροπή θα παραδίδει το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου τόσο της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων όσο και της διακύμανσης της δαπάνης, με στόχο να διασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων… Μένει να συμβούν στην πράξη όλα αυτά.