Στις καλένδες το «κοινωνικό δίκτυο» κατά των αυτοκτονιών που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας!

  • Iatropedia
Η είδηση όταν έγινε γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει ένα …δίκτυο για την αντιμετώπιση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης. Ένα δίκτυο που θα διέθετε ειδικούς επιστήμονες αλλά και εθελοντές από την αστυνομία, την εκκλησία τις δημόσιες υπηρεσίες και άλλους φορείς. Οι εθελοντές υποτίθεται ότι θα εντόπιζαν με τα …μάτια τους ύποπτους για αυτοκτονία και θα συνέβαλαν στο να ξεπεράσουν την κρίση.

Η είδηση είχε κάνει αίσθηση καθώς οι περισσότερες αυτοκτονίες οφείλονται τελικά όπως αποδεικνύεται και μετά το τραγικό περιστατικό με τον 77χρονο φαρμακοποιό στο Σύνταγμα, στα τραγικά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η ίδια η κυβέρνηση.

Ωστόσο ακόμη και αυτή η πρόθεση του υπουργείου Υγείας αν τη δει κανείς με θετικό μάτι, είχε ένα νόημα. Τι να πει κανείς όμως όταν παραμένει και αυτή η εξαγγελία στις …ελληνικές καλένδες;

Το εγχείρημα θα υλοποιηθεί άμεσα διαβεβαίωνε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα χρηματοδοτηθεί μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ψυχική υγεία. Όσοι θα συμμετάσχουν, όπως είχε πει ο υφυπουργός Υγείας Μ.Μπόλαρης, θα πρέπει: “ κατά τη διάρκεια της εργασίας τους να …εντοπίζουν όσους πιθανότατα εμφανίζουν κακή διάθεση ή καταθλιπτική συμπεριφορά και μπορεί να οδηγηθούν σε αυτοκτονία”.

Εξάλλου τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες και την κατάθλιψη στη χώρα μας ήταν από τον περασμένο Σεπτέμβριο ιδιαίτερα ανησυχητικά και δεν επέτρεπαν εφησυχασμό. Στοιχεία μάλιστα που είχε παρουσιάσει στη Βουλή ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο κ.Λοβέρδος, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%!