ΣΟΚ: Πιθανώς καρκινογόνος ο τεχνητός χλοοτάπητας στα γήπεδα 5×5!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Η κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ ενέκρινε την διεξαγωγή εκτεταμένης ομοσπονδιακής έρευνας για πιθανούς κινδύνους υγείας από την χρήση ανακυκλωμένων ελαστικών. Μία από αυτές τις χρήσεις γίνεται στα γνωστά σε όλους γήπεδα 5x5 με την μορφή του θρυμματισμένου ελαστικού στους τεχνητούς χλοοτάπητες.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, αυτό το ελαστικό πλαστικό (καουτσούκ) είναι καρκινογόνο, αφού καταγράφηκαν πολλές περιπτώσεις ατόμων, που έπαιζαν συχνά σε γήπεδα με τεχνητό χλοοτάπητα, και ανέπτυξαν καρκίνο.

Έτσι, στις 12 Φεβρουαρίου, η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και η αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC) ανακοίνωσαν ένα “σχέδιο δράσης” για την μελέτη του χλοοτάπητα που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα, θρυμματισμένα, ελαστικά και τους πιθανούς κινδύνους για τους νεαρούς αθλητές.

Οι τρεις ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν επιφορτιστεί με τον επιστημονικό έλεγχο των διαφόρων τύπων ψίχας καουτσούκ, για να καθορίσουν αν και ποιες από τις χημικές ενώσεις που περιέχουν, πιθανώς απελευθερώνονται και προσβάλλουν ένα άτομο, όταν αυτό έρχεται σε επαφή μαζί τους.

Αν και προηγούμενες μελέτες δεν έχουν δείξει ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός κίνδυνος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ήταν μελέτες περιορισμένου σκοπού και δεν έχουν αξιολογήσει πλήρως όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία των αθλητών που έρχονται συνεχώς σε επαφή με το υλικό αυτό.

Το θρυμματισμένο ελαστικό, ή αλλιώς “ψίχα καουτσούκ”, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιείται στον τεχνητό χλοοτάπητα στα γήπεδα 5×5, για να παρέχει απορρόφηση των κραδασμών και επαρκή τριβή (για το τρέξιμο) στους αθλητές. Τα κομμάτια από καουτσούκ, ωστόσο, συχνά καταλήγουν στο στόμα, τα αυτιά και ρούχα των αθλητών.

γήπεδα

Το θέμα του κινδύνου από αυτά τα υλικά τέθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν η Amy Griffin, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψε μια ανεξήγητη “σύμπτωση”, όπου παιδιά που έπαιζαν σε γήπεδα με τέτοιο χλοοτάπητα καθημερινά, μετά από λίγα χρόνια διαγνώστηκαν με καρκίνο. Η Griffin συνέταξε έναν κατάλογο 38 ατόμων με καρκίνο, εκ των οποίων οι 34 αγωνίζονταν ως τερματοφύλακες και είχαν πολύ μεγαλύτερη και συχνότερη έκθεση στο θρυμματισμένο λάστιχο του χλοοτάπητα.

Ο κατάλογος αυτός έχει μεγαλώσει έκτοτε και, πλέον, περιλαμβάνει τα ονόματα πάνω από 200 παικτών, ως επί το πλείστον τερματοφυλάκων. Οι πιο συχνοί καρκίνοι που έχουν συνδεθεί με αυτές τις περιπτώσεις είναι καρκίνοι του αίματος, όπως η λευχαιμία, αλλά και διαφόρων ειδών λεμφώματα.

Η εμπλοκή της ΕΡΑ στην έρευνα παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα τροπή των τελευταίων γεγονότων. Σε μια μελέτη του 2009, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως σημείο αναφοράς από τους κατασκευαστές τεχνητού χλοοτάπητα στα γήπεδα 5×5, η EPA διαπίστωσε ότι η ψίχα καουτσούκ εκθέτει τους αθλητές μόνο σε “πολύ χαμηλά επίπεδα κινδύνου”. Ωστόσο, αργότερα, η ίδια η ΕΡΑ ανακάλεσε τη δήλωσή της αυτή, λέγοντας ότι η μελέτη ήταν περιορισμένου σκοπού και έκτασης και δεν είναι σώφρον να εξαχθεί κανένα οριστικό συμπέρασμα. Επιπλέον, η EPA ήταν εκείνη που εξ αρχής είχε ενθαρρύνει την χρήση της ψίχας καουτσούκ στα γήπεδα 5×5, ως έναν τρόπο για να μειωθούν τα αποθέματα άχρηστων ελαστικών των ΗΠΑ.

http://www.examiner.com