Σκυλίτσειο Χίου: Η παθολογική Κλινική υπό κατάρρευση- Ευθύνες πολλών ετών στο προσκήνιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το πιο παλιό κτίριο του νοσοκομείου Χίου έχει συμπληρώσει 150 χρόνια ζωής και εκ των πραγμάτων θα έπρεπε κάποια στιγμή είτε να συντηρηθεί σοβαρά, είτε να αντικατασταθεί με ένα καινούργιο, δεδομένου ότι οι σεισμοί δεν λείπουν από την χώρα μας και το ανατολικό Αιγαίο.

Η νυν διοικήτρια, μόλις λίγες εβδομάδες διορισμένη, βρίσκεται στην δύσκολη θέση να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν είναι σπάνια στην ελληνική επικράτεια: Ένα νοσοκομείο με κτιριακά προβλήματα και αποχρώσες ενδείξεις εγκατάλειψης και κακοδιαχείρισης από την προηγούμενη διοίκηση. Προ ημερών, η πτώση ψευδοροφής και σοβάδων από την οροφή στην παθολογική κλινική, έκανε πιο επίκαιρο και αναγκαίο παρά ποτέ το πρόβλημα της παλαιότητας.

Ένας μηχανικός από τον οποίο ζητήθηκε μάλιστα μια πρώτη εκτίμηση, κρίνει λίγο ως πολύ ότι θα έπρεπε η συγκεκριμένη πτέρυγα να εγκαταλειφθεί καθώς δεν θα άντεχε έναν μεγάλο σεισμό. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Πολιτικός Μηχανικός, Άγγελος Μελέκος:

«Η δική μου πρόταση στη Διοίκηση ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεις χρήματα στην αλλαγή ενός κτιρίου χωρίς να ξέρεις αν αυτό το κτίριο μπορεί να αντέξει αυτές τις αλλαγές. Όταν ζήτησα κάποια μελέτη μου δόθηκε ένας προκαταρκτικός προϋπολογισμός χωρίς καν σχέδια. Σε ό,τι αφορά στο κτίριο είναι γεμάτο ρηγματώσεις και όλα τα μεταλλικά στοιχεία είναι οξειδωμένα κάτι που παρατηρείται και στα υποστυλώματα του ισογείου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σκυρόδεμα υπάρχει μόνο στις πλάκες. Αυτό το κτίριο δεν είναι όπως τα νεότερα κτίρια. Είναι όλο από πέτρα, κάτι που σημαίνει ότι όλος ο τοίχος σηκώνει φορτία. Όταν δηλαδή γίνει ένας σεισμός ή μία έντονη μετακίνηση θα κοπεί όλος ο τοίχος. Τέλος σε υπάρχουν διάφορες ρηγματώσεις εξαιτίας της καθίζησης του κτιρίου», κατέληξε ο κ. Μελέκος προσθέτοντας ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις το κτίριο θα μπορεί να ανταποκριθεί για τα επόμενα 50 χρόνια.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με την συνέντευξη από το Σκυλίτσειο: