Ρώσοι ερευνητές τσεκάρουν την όραση αστροναυτών

  • Iatropedia
Τα διαστημικά ταξίδια εμποδίζουν την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την ακριβή ροή αίματος στον εγκέφαλο προκαλώντας μεταξύ άλλων τα προσωρινά ή μόνιμα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες, ανακάλυψαν Ρώσοι επιστήμονες.

Τα προβλήματα που παρατηρούνται σε πληρώματα πολυήμερων διαστημικών αποστολών είναι τα τελευταία χρόνια για την NASA θέμα πρώτης προτεραιότητος. Στις σύντομες αποστολές, οι αστροναύτες υφίστανται μικρές αλλαγές στην όρασή τους οι οποίες αυτοδιορθώνονται. Στις μεγαλύτερης διάρκειας όμως αποστολές, τα προβλήματα που εμφανίζονται είναι πολύ πιο σημαντικά. Και όπως τονίζεται, οι αστροναύτες είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες προκειμένου να πάνε στο διάστημα, αλλά λίγοι προτίθενται να διακυβευτεί η όρασή τους.

Ομάδα ερευνητών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών σε συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακοίνωσαν τα ευρήματα της μελέτης για τις επιπλοκές της παραμονής για εβδομάδες ή και μήνες σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας στην επιθεώρηση Journal of Applied Physiology. Όπως διεπίστωσαν μετά την εξέταση ποντικιών που είχαν σταλεί για 30 ημέρες στο διάστημα με τον ρωσικό δορυφόρο Boon-M1, οι διαστημικές πτήσεις δύνανται να μεταβάλλουν την λειτουργία των αρτηριών που ρυθμίζουν με ακρίβεια την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας και την όραση.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε περιβάλλον χωρίς την γήινη βαρύτητα να έλκει τα σωματικά υγρά προς τα πόδια, τα υγρά ανεβαίνουν προς τον εγκέφαλο, επισημαίνουν οι ειδικοί. Τώρα που εντοπίσθηκε το πρόβλημα δεν μένει παρά να βρεθεί τρόπος για την επίλυσή του. Ήδη, Αμερικανοί και Ρώσοι προγραμματίζουν το επόμενο στάδιο με πειράματα που ελπίζουν να αποφέρουν περισσότερες απαντήσεις και πιθανές λύσεις. Γι’ αυτό και μια νέα ομάδα ποντικιών-κοσμοναυτών ετοιμάζεται να αφήσει την Γη τον ερχόμενο Μάιο με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί κοκκινίζουν τα μάτια μου;

Γιατί ''πετάει'' το μάτι μου;