Που θα βρει η κυβέρνηση χρήματα για τον ΕΟΠΥΥ; Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

  • Iatropedia
Προς αναζήτηση ρευστού για την Υγεία είναι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία καθώς οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ θα λυθεί άμεσα, δε φαίνεται να μπορούν να υλοποιηθούν. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι που είναι χωρίς φάρμακα και γιατρούς. Διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις. Ποια σενάρια εξετάζονται.

Τα πράγματα τελικώς για την κυβέρνηση αποδεικνύονται πολύ πιο δύσκολα από ότι είχε υπολογίσει καθώς η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με χρήματα!

Στο πλαίσιο αυτό οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας Λυκουρέντζος, Εργασίας Βρούτσης και Οικονομικών Στουρνάρας συναντώνται σήμερα προκειμένου να βρεθεί μια λύση έστω την ύστατη ώρα και πριν την τελική εξάντληση των ασθενών.

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό του συμψηφισμού. Να συμψηφιστούν δηλαδή τα χρέη που έχει ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του (γιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικές κ.λ.π.) με αυτά της εφορίας.

Όσοι δηλαδή έχουν φορολογικές εκκρεμότητες ακριβώς εξαιτίας των οφειλών του Οργανισμού να διαγραφούν και σε περίπτωση που έχουν μπει στον Τειρεσία να αφιαρεθεί το όνομά τους.

Πρόκειται για την πιο ανάιμακτη λύση για την κυβέρνηση αφού δε θα χρειασθεί άμεσα ρευστό.

Επίσης εξετάζεται να αλλάξει ο τρόπος εισροής χρημάτων προς τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα τα χρήματα που εισπράττει ο φορέας από την κοινωνική ασφάλιση περνούν πρώτα μέσα από τα ασφαλιστικά Ταμεία και από κει εκταμιεύονται. Αυτό που επιδιώκεται πλέον είναι να γίνεται άμεση κατάθεση στους λογαριασμούς του ΕΟΠΥΥ, όταν εισπράττονται από τους ασφαλισμένους, χωρίς να περνούν τα ποσά από τα Ταμεία.

Και αυτή η λύση ωστόσο μπορεί να μικρύνει το χρόνο εισροής των χρημάτων στον Οργανισμό αλλά δε θα αυξήσει ουσιαστικά τα κονδύλια.

Γι αυτό και πέφτει και πάλι στο τραπέζι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την υγειονομική περίθαλψη από 10 ευρώ που είναι σήμερα στα 20 ευρώ. Πρόκειται φυσικά για διπλασιασμό του ποσού χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη αύξηση.

Κατά τα άλλα οι συναρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν το σενάριο της μετατροπής του ΕΟΠΥΥ σε έναν φορέα που θα αγοράζει αποκλειστικά υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα χωρίς ο ίδιος να παράγει. Κάτι βέβαια που δεν μπορεί να λύσει άμεσα το πρόβλημα ρευστότητας μέσω των εκπτώσεων που θα επιτευχθούν.

Δήμητρα Ευθυμιάδου