Ποιά αρρώστια νίκησε τον Steve Jobs;

  • Iatropedia
Ένας στους 7 ανθρώπους έχει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του παγκρέατος. Περίπου το 95% των ασθενών με αυτόν το τύπο καρκίνου πεθαίνει. Τα στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως είναι απογοητευτικά.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί στα αρχικά του στάδια καθώς τα συμπτώματα του μοιάζουν με αυτά πολλών άλλων ασθενειών. Μερικά από αυτά είναι ο πόνος στην κοιλιά, η γενικότερη αδυναμία, ο εμετός και ο ίκτερος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η διάγνωση του γίνεται συνήθως όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης του. Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει την τάση να κάνει μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του σώματος με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οργανισμός του ασθενούς.

Οι καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου. Το ανδρικό φύλο παλαιότερα εμφάνιζε πιο συχνά τον τύπο αυτό ίσως λόγω της αυξημένης χρήσης του καπνού σε σχέση με τις γυναίκες. Τείνει όμως να εξισωθεί τα τελευταία χρόνια.Επιβαρυντικοί παράγοντες εκτός του καπνίσματος και του διαβήτη είναι και το οικογενειακό ιστορικό.

Έτσι, όταν ο Steve Jobs, συνιδρυτής της Apple, έμαθε ότι πάσχει από τον καρκίνο του παγκρέατος, έδωσε τη δική του μάχη για επιβίωση. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσουμε την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Stanford των ΗΠΑ και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε, φιλοσόφησε αλλά και προέλβεψε το τέλος του ταξιδιού.

Ωστόσο, καμία ελπίδα δε χάνεται, οι δε προσπάθειες της ιατρικής επιστήμης και ειδικότερα μετά το τελευταίο Νόμπελ Ιατρικής, μας προοιωνίζουν τη νίκη τελικά του καρκίνου. Το ανθρώπινο είδος για μια ακόμη φορά θα αποδείξει ότι μπορεί να ελέγξει τη μοίρα του.