Πανούκλα: επιστρέφει φονική όσο ποτέ

  • Iatropedia
Ο «Μαύρος Θάνατος» του Μεσαίωνα, η βουβωνική πανώλη, είναι και πάλι εδώ κι αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο μολυσματική…

Βουβωνική πανώλη το 2015; Κι όμως, η φοβερή ασθένεια που ερήμωσε την Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα αφήνοντας πίσω της εκατομμύρια νεκρούς, όχι μόνο δεν εξαφανίσθηκε αλλά επέστρεψε και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνη. Στην Μαδαγασκάρη είναι σχεδόν ετήσιο φαινόμενο μόνο που το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μπορεί να σκοτώσει μέσα σε 24 ώρες και είναι πιο δύσκολο να περιορισθεί.

Η λοιμώδης αυτή νόσος οφείλεται στο τσίμπημα μολυσμένων με τον βάκιλο του Γερσίν ψύλλων που παρασιτούν σε άρρωστους μαύρους αρουραίους. Ωστόσο η εξάπλωσή της βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό και στην μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια του βήχα. Το πόσο θανατηφόρος είναι μαρτυρά το γεγονός ότι οι επιδημίες του 14ου αιώνα εξολόθρευσαν σχεδόν το 60% του πληθυσμού στην Γηραιά Ήπειρο…

Η σύγχρονη ιατρική κατάφερε να αναχαιτίσει την τρομερή πορεία της: εκεί που η νόσος διεκδικούσε έξι στις δέκα ζωές, σήμερα το ποσοστό θνησιμότητας έχει περιορισθεί στο 15%. Όσο υπάρχουν τρωκτικά όμως θα υπάρχει και πανώλη. Η φτώχεια, η άναρχη αστικοποίηση και οι ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας στην Μαδαγασκάρη σίγουρα δεν βοηθούν, με αποτέλεσμα μερικά μεμονωμένα κρούσματα να εξελιχθούν σε κανονική επιδημία και δη της πνευμονικής –της πλέον βαρειάς μορφής της νόσου.

Ο διπλασιασμός του αριθμού των θυμάτων από τον περασμένο Νοέμβριο στην Μαδαγασκάρη προβληματίζει σοβαρά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι σε θέση να περιορίζει τέτοιες καταστάσεις. Το ανησυχητικό σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ είναι ότι οι ψύλλοι που μεταδίδουν τον ιό εμφανίζουν τώρα ανοσία στο παρασιτοκτόνο δελταμεθρίνη ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα στην Μαδαγασκάρη είναι πνευμονικής πανώλης που δεν χρειάζεται ψύλλους για να εξαπλωθεί διότι μεταδίδεται με τον βήχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φυματίωση: από τη διάγνωση στη θεραπεία!

Γιατί η φυματίωση μας απειλεί ξανά;