Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για κεφαλαλγία και ημικρανία η 12η Σεπτεμβρίου

  • Iatropedia
Εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη ταλαιπωρούν οι κεφαλαλγίες και αποτελούν ένα ευρύτερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, Δήμος Μητσικώστας, με αφορμή τη 12η Σεπτεμβρίου που εορτάζεται πανευρωπαϊκά ως η ημέρα για την ευαισθητοποίηση κατά της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους την εμπειρία κάποιας κεφαλαλγίας, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού φαίνεται πως ταλαιπωρείται από συχνούς πονοκεφάλους. Γι' αυτούς τους ανθρώπους, οι πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, να οδηγούν σε δυσκολίες στην επαγγελματική και προσωπική ζωή τους και να προκαλούν ανησυχία σχετικά με την αιτιολογία τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι πονοκέφαλοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δεν οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία, αλλά πρόκειται για την ημικρανία, την κεφαλαλγία τάσεως ή την αθροιστική κεφαλαλγία.

Οι κεφαλαλγίες, αν και αντιμετωπίζονται κυρίως από ειδικούς νευρολόγους ή κέντρα κεφαλαλγίας, αποτελούν ένα ευρύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας, αναφέρει ο κ. Μητσικώστας και προσθέτει ότι αυξημένη πληροφόρηση και εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επίσης, η δημιουργία οργανώσεων ασθενών, που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευρύτερων δημόσιων εκστρατειών ενημέρωσης για τις κεφαλαλγίες και να δώσει στο κοινό πρόσβαση σε ποιοτικές πληροφορίες. Σύμφωνα με τον κ. Μητσικώστα, όσο καλύτερα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του ένας άνθρωπος με κεφαλαλγία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για επιτυχή διαχείριση της κεφαλαλγίας του.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (ΕΕΚ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κεφαλαλγίας, αποσκοπεί στην ανάδειξη αυτού του δημόσιου προβλήματος υγείας και στη δημιουργία ειδικών ιατρείων κεφαλαλγίας με πιστοποιημένες λειτουργίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των κεφαλαλγικών ασθενών στην Ελλάδα.