Ούτε μια μέρα δεν άφησαν να χαθεί γιατροί και νοσηλευτές- Ζητούν συναντήσεις με Κουρουμπλή και Ξανθό

  • Iatropedia
Τα προβλήματα στην Υγεία είναι τόσο επείγοντα που η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είχε καν την στοιχειώδη πολυτέλεια της "πρώτης μέρας" στην Αριστοτέλους πριν αρχίσουν να φτάνουν τα αιτήματα για συναντήσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών και των νοσηλευτών...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Χθες, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ ευχήθηκε με επιστολή της που κοινοποίησε και στον Τύπο, στο νέο υπουργό Υγείας «καλή θητεία» και αμέσως μετά πέρασε στο… παρασύνθημα:

«Ζητάμε επείγουσα συνάντηση και ελπίζουμε σε επίλυση των παρακάτω πιεστικών ζητημάτων:

-Άμεση υπογραφή των νέων συμβάσεων των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και αμοιβή αυτών κατά πράξη και περίπτωση μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας.

-Άμεση πληρωμή του 10% των αμοιβών μας για τα έτη 2012-2013-2014

-Επαναφορά της αξίας της ιατρικής επίσκεψης στην τιμή του κρατικού τιμολογίου δηλαδή 20 ευρώ

ΑΜΕΣΗ κατάργηση ΟΛΩΝ των απαράδεκτων “κουρεμάτων” στις ιατρικές υπηρεσίες,

-Άμεση πληρωμή των οφειλών των ταμείων που μπήκαν στον εοπυυ το 2012 πχ ΕΤΑΑ

-Άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς.

-Εκπροσώπηση των συμβεβλημένων ιατρών στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ) απέστειλε επίσης επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων σας στο νευραλγικό υπουργείο της Υγείας, εύχεται σε εσάς και στους συνεργάτες σας κάθε επιτυχία στο δύσβατο δρόμο που καλείστε να ακολουθήσετε. Τα συσσωρευμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς της Υγείας, δυσχεραίνουν τόσο την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ, όσο και την εν γένει λειτουργία του υποστελεχωμένου και απαξιωμένου υγειονομικού συστήματος. Οι νοσηλευτές της χώρας, οργανωμένοι κλαδικά και ομοιοεπαγγελματικά σε πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ ανά νομό, υποστηρίζουν ένθερμα τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ και διεκδικούν μια σειρά αιτημάτων τα οποία επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε εκ του σύνεγγυς…».

Αλλά και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας – Πειραιά) συνεχάρησαν το νέο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό που είναι επίσης νοσοκομειακός γιατρός και όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει τα θέματα του ΕΣΥ. Στην επιστολή που του απέστειλαν αναφέρουν: «Η ΕΙΝΑΠ συγχαίρει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανάληψη των καθηκόντων της. Ιδιαίτερα δε τον αναπληρωτή υπουργό, Ανδρέα Ξανθό, νοσοκομειακό γιατρό και πρώην μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας. Επιμένουμε πως απόλυτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι:

1. Επειγόντως προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με προτεραιότητα τις ΜΕΘ και τα ογκολογικά νοσοκομεία.

2. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Οριστική και μόνιμη λύση για τη δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων.

4. Δραστικά μέτρα με προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις και άλλα κίνητρα, για να σταματήσει η μετανάστευση νέων γιατρών και άλλων υγειονομικών προς το εξωτερικό.

5. Αποκατάσταση των σοβαρότατων μισθολογικών απωλειών των υγειονομικών, με πρώτο άμεσο βήμα την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.

6. Κατάργηση κάθε χαρατσιού για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα παραπάνω στοιχειωδώς αυτονόητα θα υλοποιηθούν άμεσα. Η ΕΙΝΑΠ είναι πάντα πρόθυμη να συνεισφέρει με τις θέσεις της για όλα τα θέματα της δημόσιας περίθαλψης στο λεκανοπέδιο Αττικής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίπλα στον Π. Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας ο αγαπητός σε όλους Α. Ξανθός- Μαζί και ο κ. Δ. Στρατούλης για την κοινωνική ασφάλιση

Πέντε φαρμακοποιοί στη νέα Βουλή