Όταν…κουνούπι τσίμπησε την υφυπουργό Υγείας! Πόλεμος για το Δυτικό Νείλο. Όλο το παρασκήνιο

  • Iatropedia
Την πιο μεγάλη κρίση με οσμή αδιαφάνειας, φαίνεται ότι καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας (εκτός από την κρίση του ΕΟΠΥΥ βέβαια) και ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, με την υπόθεση των αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Δημοσιεύματα φέρουν την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη να έχει επιδιώξει να κάνει απευθείας ανάθεση για την αγορά των αντιδραστηρίων σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία η οποία ήταν χορηγός του πανεπιστημιακού συζύγου της. Η υπόθεση δε φαίνεται να έχει καλό τέλος και πολλοί προβλέπουν ακόμη και αποχωρήσεις ή αποπομπές από το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε όλο το παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές καλοκαιριού.

Η υπόθεση προκαλούσε από την αρχή προβληματισμό. Στις συσκέψεις για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για τα κουνούπια με τον ιό του Δυτικού Νείλου, «παιζόταν» για το αν θα έπρεπε ο εξειδικευμένος μοριακός έλεγχος να εφαρμοσθεί για όλο το διακινούμενο αίμα και με τη μονήρη διαδικασία (ένα αντιδραστήριο ανά δείγμα αίματος) ή αν έπρεπε να υιοθετηθεί ο εξαπλός έλεγχος (6 δείγματα σε ένα αντιδραστήριο).

Για έναν περίεργο λόγο στις συγκεκριμένες συσκέψεις επικρατούσε πάντα ένταση για το ποια διαδικασία θα έπρεπε να ακολουθηθεί και ποια ακριβώς αντιδραστήρια χρειάζεται η χώρα μας για να είναι ασφαλής.

Πράγμα βέβαια καθόλου περίεργο αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για πανάκριβα αντιδραστήρια στα οποία θα διατεθούν εκατομμύρια ευρώ.

Η τελευταία αγορά που έγινε αντίστοιχων αντιδραστηρίων πριν μερικά χρόνια για τον έλεγχο του Aids, άγγιξε κοντά τα 200 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση όμως άρχισε να περιπλέκεται όταν δημοσιεύματα εμφάνιζαν την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη να επιμένει όλως περιέργως να αγορασθούν τα αντιδραστήρια από συγκεκριμένη εταιρεία με απευθείας ανάθεση, στέλνοντας μάλιστα και γραπτώς τις σχετικές εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το μεμπτό της υπόθεσης έγκειται στο γεγονός ότι ο σύζυγος της κ.Σκοπούλη, γνωστός καθηγητής ιατρικής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, φέρεται να έχει λάβει οικονομικές ενισχύσεις από τη συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία για το επιστημονικό του έργο.

Ο αρμόδιος φορέας, το Κέντρο Ελέγχου Και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με ανακοίνωσή του, τηρεί αποστάσεις από την κ.Σκοπούλη και υπογραμμίζει ότι ουδέποτε θα προέβαινε σε απευθείας ανάθεση του έργου της αγοράς των αντιδραστηρίων καθότι δεν υπήρχε σχετική εντολή από τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η εντολή του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, που διεβιβάσθη στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3.8.2012 με το υπ’ αρ. πρωτ. Α.Π. 11. έγγραφο, αναφέρεται σε οικονομική υποστήριξη του ΕΚΕΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με το ποσό των 300.000 Ευρώ, προκειμένου το ΕΚΕΑ να προβεί, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ουδεμία αναφορά γίνεται στο έγγραφο του κ. Υπουργού για απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο ανάδοχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ουδέποτε επανήλθε το αίτημα οικονομικής ενισχύσεως του ΕΚΕΑ προς εκτέλεση.

Πέραν των ως άνω, το ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνει ότι δεν εκτέλεσε άλλη εντολή του Υπουργείου και ως εκ τούτου ουδέποτε προέβη σε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων για το μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ουδέποτε εκταμίευσε οιοδήποτε ποσό για το σκοπό αυτό».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση οι νοσοκομειακοί γιατροί στηλιτεύουν την υπόθεση και όλα όσα ακούγονται για τις απευθείας αναθέσεις.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υπογραμμίζει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο: «Ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας διαλύεται και ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει συμπαρασύροντας 9,5 εκατ ασφαλισμένων της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποδυθεί σ΄ έναν ανελέητο αγώνα αλληλοεξόντωσης.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα αποδεικνύουν μία βορβορώδη κατάσταση, στην οποία εμπλέκονται πολυεθνικές εταιρείες, σύζυγοι, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Δυτικός Νείλος.

Τελικά οι μόνοι που φαίνεται ότι έμειναν εκτός της διαμάχης είναι ο Ανατολικός Νείλος και ο Πηνειός, στον οποίο θα πρέπει να πέσουν να πνιγούν αυτοί που εμπλέκονται κι εκείνοι που υποδαυλίζουν μια διαμάχη πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ.

Απορούμε. Ο κ. Σαμαράς και οι δύο εταίροι του δε δίνουν πλέον δεκάρα για την υγεία τους ελληνικού λαού, επιτρέποντας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδίδεται σε διαμάχες που θα ζήλευαν ακόμη και παρακμιακοί ηγεμόνες της ελληνιστικής εποχής;»

Δήμητρα Ευθυμιάδου