Όταν η Ζέττα θέλει να μας κόψει το κάπνισμα! Οι …έλεγχοι και τα σύννεφα καπνού

  • Iatropedia
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδιώκει μανιωδώς να μας κόψει το κάπνισμα, στην πράξη όμως άλλα συμβαίνουν. Τα σχέδια της υφυπουργού Ζέττας Μακρή και τα ...καπνίζοντα μπαρ...

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εγκυκλίους παρά εγκυκλίους εκδίδει η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή προκειμένου να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες και να κάνουν ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέριες και μπαρ, για να εντοπίσουν παράνομους καπνιστές.

Η νέα εγκύκλιος της κ.Μακρή που απευθύνεται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, απαιτεί αναλυτική κατάσταση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ζητά μάλιστα τον αριθμό των κλιμακίων ελέγχων και των διενεργηθέντων ελέγχων, καθώς και τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει ανά 15 ημέρες να δίνουν ραπόρτο στην κ.Μακρή για τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλουν.

Βασική λεπτομέρεια: Σχεδόν πουθενά στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος. Αρκεί κανείς να επισκεφθεί μια απλή καφετέρια ή ένα μπαρ ειδικά στην Αττική για να διαπιστώσει αυτό που όλοι γνωρίζουν αλλά …αγνοούν στην οδό Αριστοτέλους στο υπουργείο Υγείας: ότι… σύννεφα καπνού πνίγουν κάθε κατάστημα.

Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι εν μέσω κρίσης αν απαγορεύσουν το κάπνισμα θα έχουν επιπτώσεις στην κίνηση. Γι αυτό και φροντίζουν να αντικαθιστούν τα κλασικά τασάκια με βάσεις κεριών, μπολάκια και άλλα αντικείμενα και με τη προειδοποιήσει προς τους πελάτες του ότι αν “μπει κανείς για έλεγχο, απλά πετάξτε τα”.

Βέβαια η Ζέττα Μακρή απορρίπτει τη θέση αυτή, ότι δηλαδή θα μειωθεί η κίνηση στα καταστήματα εξαιτίας της απαγόρευσης.

Όπως και να χει, το θετικό είναι ότι εν μέσω κρίσης ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχουν περιορίσει το κάπνισμα αφού πλέον τα στατιστικά μας δείχνουν κοντά στο 37% σε σχέση με το 45% του παρελθόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η επέλαση του Η1Ν1! Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών από τον ιό!

Άδωνις: ''Τέλος οι εξαιρέσεις στο πλαφόν φαρμάκων''! Γιατί δεν κάνει πίσω

Στο…δρόμο οι διαθεσιμότητες για το ΠΕΔΥ! Ψηφίστηκαν τα άρθρα για απολύσεις-κινητικότητα

Γιατί ο ΕΟΠΥΥ χαρίζει 18 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες; Οι καταγγελίες και οι εκβιασμοί