Όλα ξεκινούν από το μυαλό…

  • Iatropedia
Πολλές ψυχικές διαταραχές μοιράζονται την ίδια δομή στον εγκέφαλο, αποκαλύπτει τώρα νέα έρευνα. Η παρατηρηθείσα απώλεια φαιάς ουσίας σε τρείς συγκεκριμένες περιοχές που συνδέονται με βασικές νοητικές λειτουργίες, είναι η επιβεβαίωση, λένε οι επιστήμονες.

Ο εθισμός, το άγχος, η διπολική διαταραχή, η κατάθλιψη, η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και η σχιζοφρένεια έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι ίσως νομίζαμε. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Psychiatry, οι διαταραχές αυτές μοιράζονται την ίδια νευρική δομή σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με νοητικές διεργασίες όπως είναι η λήψη αποφάσεων, η λογική και η αυτοκυριαρχία –ανακάλυψη η οποία σημαίνει ότι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σε μια ψυχική πάθηση μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσουν και σε άλλες.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστική τεχνική VBM (voxel-based morphometry) επειδή εξετάζει ολόκληρο τον εγκέφαλο, οι ερευνητές εντόπισαν και στις έξι διαγνωσθείσες διαταραχές την ίδια ακριβώς απώλεια φαιάς ουσίας σε τρείς περιοχές του εγκεφάλου, το ραχιαίο πρόσθιο προσαγωγίου (dACC) την δεξιά νησίδα και την αριστερή νησίδα. Η ανάλυση των περιοχών αυτών στους υγιείς συμμετέχοντες στην έρευνα αποκάλυψε ότι αποτελούν ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο, κάνοντας τους ειδικούς να ελπίζουν πως τα ευρήματα που καταδεικνύουν την ύπαρξη κοινών νευρικών μηχανισμών πίσω από την αιτιολογία ή και την εκδήλωση ψυχικών ασθενειών θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση και θεραπεία τους.

Ήδη, η γνωστική εκπαίδευση με την βοήθεια υπολογιστή είναι μια πολλά υποσχόμενη μορφή θεραπείας για την σχιζοφρένεια και ίσως και για άλλες διαταραχές. Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι η διάσταση που υπάρχει μεταξύ της μέχρι σήμερα κλινικής κατάταξης των ψυχικών διαταραχών βάσει συμπτωμάτων και των νέων βιολογικών ευρημάτων, καθιστά σαφές ότι η έρευνα δεν πρέπει να σταματήσει εδώ.