Ο φόβος του Έμπολα επισκίασε την χρόνια απειλή της ελονοσίας

  • Iatropedia
Εμπρός Έμπολα και πίσω… μαλάρια! Στην Γουϊνέα, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την «λαίλαπα» της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού οι αρχές… ξέχασαν την ελονοσία, με αποτέλεσμα ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων να υπερβαίνει «κατά πολύ» αυτά του Έμπολα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η επιδημία του Έμπολα «προκάλεσε» ουσιαστικά 74.000 επιπλέον κρούσματα ελονοσίας καθώς οι υγειονομικές αρχές της χώρας παρέβλεψαν να ασχοληθούν μαζί τους. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία, οι περιπτώσεις ελονοσίας το προηγούμενο έτος που ο Έμπολα δεν σάρωνε τις χώρες της Δυτικής Αφρικής ήταν κατά 62% λιγότερες, επισημαίνει η σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases ενώ μέχρι τα μέσα του τρέχοντος Ιουνίου οι νεκροί από την ελονοσία έφθαναν ήδη τους 2.444 ανθρώπους.

Το πρόβλημα, λένε οι ειδικοί, είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα του Έμπολα και της ελονοσίας μοιάζουν καθώς και οι δύο ασθένειες προκαλούν πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα. Έτσι, όταν οι άνθρωποι εκδηλώσουν πυρετό εξαιτίας ελονοσίας αποφεύγουν να πάνε σε κλινική για θεραπεία, φοβούμενοι μήπως κολλήσουν τον ιό του αιμορραγικού πυρετού ή τους στείλουν σε καραντίνα σε κάποιο κέντρο για άτομα που μολύνθηκαν από τον Έμπολα…

Η απουσία χορήγησης θεραπείας σε άτομα με ελονοσία έχει αυξηθεί δραματικά εν σχέσει με το τρίτο κύμα επιδημίας του Έμπολα στην Γουϊνέα: στις πληγείσες από τον Έμπολα περιοχές, ο αριθμός όσων ελάμβαναν ανθελονοσιακή αγωγή από το στόμα μειώθηκε κατά 24% ενώ η μείωση των συνταγογραφούμενων ενέσιμων θεραπειών αγγίζει το 30%. Ως εκ τούτου, ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων με ελονοσία που δεν λαμβάνουν θεραπεία ασκεί επιπλέον πίεση σε ένα ήδη βεβαρυμμένο σύστημα Υγείας που έχει φθάσει στα όριά του λόγω των υπόπτων κρουσμάτων για Έμπολα που απαιτούν διαλογή και απομόνωση σε ειδικά κέντρα θεραπείας.