Ο ΕΟΠΥΥ προχωρά με γοργούς ρυθμούς το νέο σύστημα εκκαθαρίσεων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ενημερώθηκε για τις διεργασίες εκκαθάρισης των οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και θέματα που αφορούν γενικά τις πληρωμές των μελών του. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, οι διεργασίες εκκαθάρισης των απαιτήσεων του κλάδου, μηνός Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Εξάλλου, οι διεργασίες για την εκκαθάριση των απαιτήσεων του κλάδου, μηνός Μαρτίου, έχουν ξεκινήσει και αναμένεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα έχουν καταβληθεί στο ακέραιο σε όλους. Ενώ για το θέμα των ενστάσεων που μπορεί να υποβάλουν οι πάροχοι σε περίπτωση που κατά τη διεργασία ελέγχου τους προκύψουν απορρίψεις παραπεμπτικών, η διοίκηση του Οργανισμού πληροφόρησε ότι εργάζεται επί της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των ενστάσεων για την πιο άμεση επίλυσή τους.

Μάλιστα, υπάρχει η αίσθηση ότι όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να εκδίδεται η απόφαση εντός επτά (7) εργασίμων ημερών από την υποβολή της ενστάσεως. Για τις περιπτώσεις των απορρίψεων εξαιτίας έλλειψης υπογραφής του ασφαλισμένου, ο πάροχος οφείλει να υποβάλει ένσταση συνοδευόμενη με ένα εκ των τριών στοιχείων:

-Φωτοαντίγραφο της απόδειξης είσπραξης της συμμετοχής του ασφαλισμένου
-Φωτοαντίγραφο των απαντήσεων των εξετάσεων του ασφαλισμένου
-Υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου ότι διενήργησε τις εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των λογαριασμών σε κάποιες Περιφερειακές Διευθύνσεις, λέγεται ότι υπάρχει ανασχεδιασμός της λειτουργίας του ελεγκτικού μηχανισμού του Οργανισμού ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι, μέσω της διαδικασίας ψηφιοποίησης των παραπεμπτικών, υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και εκκαθάρισής τους από διαφορετική περιφερειακή Διεύθυνση από αυτό που κατατέθηκαν. Η ολοκλήρωση και εφαρμογή του νέου σχεδιασμού προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15/10/2016.

Όσον αφορά τέλος στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρόκειται να ξεκινήσει το μήνα Σεπτέμβριο για το σύνολο των Ταμείων που πέρασαν στον ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένου και του Οίκου Ναύτου.