Ο Έμπολα –όπως φαίνεται– είναι ακόμα εδώ…

  • Iatropedia
Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού στην Δυτική Αφρική βαίνει προς ύφεση, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ δηλώνει τώρα ότι 30 νέα κρούσματα την εβδομάδα κανονικά συνιστούν ξέσπασμα.

Η επιδημία του Έμπολα κάθε άλλο παρά έχει κάνει τον κύκλο της όπως πίστευαν –και ήλπιζαν– αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: κάθε εβδομάδα περίπου 30 άτομα μολύνονται από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού και σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, η αναζωπύρωση της επιδημίας στην Λιβερία αποτελεί εμπόδιο στην καταπολέμησή της. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτός ο ρυθμός μόλυνσης θα θεωρείτο «μείζον ξέσπασμα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Ναμπάρο.

Το πιο ανησυχητικό, επισημαίνει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα αυτά δεν προέρχονται από την λίστα ατόμων που είχαν έλθει σε επαφή με νοσούντες, άρα πρόκειται για απρόβλεπτες περιπτώσεις. Αν και τα κρούσματα είναι λιγότερα από την κορύφωση της κρίσης, συνεχίζονται με ρυθμό που προβληματίζει τόσο την διεθνή κοινότητα όσο και τις αρμόδιες αρχές στην Λιβερία, την χώρα που επλήγη περισσότερο από την χειρότερη επιδημία Έμπολα των τελευταίων ετών.

Μάλιστα τα πρόσφατα κρούσματα σημειώνονται δύο μήνες μετά την κήρυξη της Λιβερίας ως «απαλλαγμένης από τον Έμπολα» και «παράδειγμα» για τις γειτονικές χώρες. Ο επικεφαλής Κοινωνικών Υποθέσεων της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Δρ. Olawale Maiyegun, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι φαίνεται να εφησυχάζουν ξεχνώντας τον κανόνα «ΑBC» (Avoid Body Contact) δηλαδή την αποφυγή της σωματικής επαφής για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. «Στην Φρήταουν (την πρωτεύουσα της Σιέρρα Λεόνε) είδα ανθρώπους να χορεύουν μαζί» λέει θορυβημένος.