Ο Ανδρέας Ξανθός επισκέπτεται δομές ΠΦΥ στην Κρήτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του νομού Ρεθύμνου επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την περιοδεία χθες από το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου (πρώην ΠΕΔΥ). Η διευθύντρια του ΚΥ ενημέρωσε για τη στελέχωση της δομής η οποία έχει ενισχυθεί καθώς από 4 γιατρούς που είχε το 2014, τώρα έχει φτάσει τους 7 (παθολόγος, χειρουργός, παιδίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος, δύο πνευμονολόγοι- ο ένας λειτουργεί το ιατρείο διακοπής καπνίσματος- και ως το τέλος του μήνα θα έχει αναλάβει υπηρεσία μια επικουρική οδοντίατρος). Σε ό,τι αφορά τα εργαστήρια, στη σημαντική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών θα συμβάλλει η λειτουργία του ακτινολογικού στις αρχές του 2018, όταν το ΚΥ  μεταστεγαστεί σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (έργο χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ).

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθός μετέβη στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η στελέχωση της δομής που αν και ενισχύεται υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανάγκες σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τέλος, στο Κέντρο Υγείας Αγ. Φωτεινής, η διευθύντρια εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ενδυνάμωση του ΚΥ το οποίο είναι πλήρες σε γενικούς γιατρούς ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δράσεις που αποδίδουν σημαντικά στην κοινωνία όπως η κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας και η Βοήθεια στο Σπίτι. Οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τις αλλαγές που προωθούνται με το νόμο για την ΠΦΥ όπως τα προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε στα Κέντρα Υγείας, υποστήριξε την επιλογή του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηριχθεί και να αναβαθμιστεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς εκεί παρατηρείται το μεγάλο έλλειμμα στη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Ρεθύμνου έχουν προσληφθεί σε δομές ΠΦΥ περίπου 30 άτομα (ιατρικό και μη ιατρικό προσωπικό) ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν 2 νέες μονάδες (ΤΟΜΥ). Ειδικά για τις ΤΟΜΥ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι με τις δομές αυτές αλλάζει η φιλοσοφία της ΠΦΥ και  δίνεται έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στην κοινοτική παρέμβαση και την ολιστική φροντίδα. Σχετικά με την ανάγκη περεταίρω ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας τόνισε ότι έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη 400-450 μονίμων ειδικευμένων γιατρών στην ΠΦΥ, η προκήρυξη των οποίων αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου. Σημαντική παρέμβαση για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας στην Κρήτη, είναι ότι στη νότια ζώνη του νησιού όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής κίνησης, ορισμένα Περιφερειακά Ιατρεία (όπως του Πλακιά) θα μετασχηματιστούν σε  Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία έτσι ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον οργανικές θέσεις προσωπικού.

Ο κ. Ξανθός κατέληξε λέγοντας ότι προφανώς τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα και ελλείψεις. «Εκεί, όμως, που δεν υπάρχει έλλειμμα είναι στην πολιτική βούληση και τον πολιτικό σχεδιασμό. Η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για ένα πρόταγμα ισότητας και ποιότητας στη φροντίδα και μια ανάγκη πολύ σημαντική για την κοινωνία» τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι η υγεία είναι ένας πολύ κρίσιμος δείκτης βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. «Θεωρώ ότι από τη συζήτηση , διάρκειας 5 ωρών που κάναμε χθες στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης αποτυπώνεται είναι ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει μια περιφέρεια- πρότυπο  στις υπηρεσίες υγείας, στους δείκτες υγείας του πληθυσμού και στην  κοινωνική φροντίδα.