Νέα ειδικά μισθολόγια: Οι μισθοί αυξήθηκαν αλλά οι απολαβές… μειώθηκαν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι μειώσεις στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών είναι εδώ καθώς εφαρμόζονται τα νέα ειδικά μισθολόγια που φέρνουν απώλειες στις καθαρές αποδοχές. Μάλιστα η μείωση αναμένεται σε ένα καθαρό μισθό ετησίως.

«Κλειδί» είναι η αύξηση των φορολογικών κρατήσεων και η επαναφορά του φόρου στα επιδόματα.  Αλλά και η αύξηση των εισφορών οδηγεί σε μείωση της τάξεως τουλάχιστον του 5%  στις καθαρές αποδοχές των γιατρών ή σε 80 έως 130 ευρώ τον μήνα.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενη ανάλυση όταν ψηφιζόταν το σχετικό νομοθέτημα, ο Επιμελητής Α΄ οι μειώσεις κυμαίνονται από 50 έως 60 ευρώ και για τον Επιμελητή Β’ από 30 έως 40 ευρώ.

Κάπως έτσι, ένας Διευθυντής ΕΣΥ έπαιρνε τον περασμένο Οκτώβριο μεικτά 2.345 ευρώ και καθαρά 1.692 ευρώ ενώ το Δεκέμβριο, δηλαδή κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου μισθολογίου, έλαβε μεικτά 2.409 , που σημαίνει καθαρά 1.567 ευρώ.

Εισέπραξε, δηλαδή, 64 ευρώ περισσότερα στα μεικτά και 125 ευρώ λιγότερα στις καθαρές αποδοχές του (1.500 ευρώ ετησίως. Δηλαδή χάνει έναν μισθό).

 

Κάπως έτσι, γιατρός χάνει μηνιαίως 125 ευρώ , παρότι οι μεικτές αποδοχές του εμφανίζονται αυξημένες κατά 64 ευρώ. Και αναλυτικά αναφέρουμε ένα παράδειγμα:

Για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση στις κρατήσεις στα 25,59 ευρώ.
Για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, η αύξηση στις κρατήσεις 31,87 ευρώ.
Στις συντάξεις  του Δημοσίου, οι κρατήσεις αυξάνονται κατά 42,66 ευρώ.
Η εισφορά αλληλεγγύης είναι αυξημένη κατά 8,22 ευρώ.
Στο ίδιο εκκαθαριστικό, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατά 56,97 ευρώ!