Μόνο στην Περιφέρεια Αττικής δεν δίνουν άδειες σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκαν άδειες λειτουργίας ΜΗΝ (Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας) από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Δωδεκανήσου. Αλλά στην Αττική 50 μονάδες περιμένουν αδειοδότηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα και με τήρηση σιγής εκ των υπευθύνων της Περιφέρειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και όσοι πρόλαβαν το 2014 να αδειοδοτηθούν, δηλαδή μόλις 8 κέντρα στην Αττική, δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ παρά το αποδεδειγμένα μικρότερο κόστος τους από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις.

Μήπως η διαφοροποίηση της Αττικής οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ εδρεύουν οι περισσότερες μεγάλες ιδιωτικές κλινικές της χώρας που έχουν συμφέρον να μην λειτουργήσουν πολλές ΜΗΝ; Αφού αν αδειοδοτηθούν Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τότε πολλοί οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, ογκολόγοι, γυναικολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων δεν θα έχουν λόγο να πηγαίνουν τους ασθενείς τους στα νοσοκομεία με τα οποία συνεργάζονται. Θα τους φροντίζουν στη Μονάδα τους, θα τους παρακολουθούν λίγες ώρες και μετά θα τους στέλνουν σπίτι τους!

Το ερώτημα είναι ρητορικό και τίθεται από τους ενδιαφερόμενους γιατρούς επειδή δεν μπορούν να σκεφτούν κάποιο άλλο λόγο για τον οποίο διαφοροποιείται η συγκεκριμένη  Περιφέρεια από τις υπόλοιπες της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της ΠΕΜΗΝ (Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας) ζήτησαν την βοήθεια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να έχουν κάποτε μία απάντηση από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που τους είχε υποσχεθεί επίλυση του προβλήματος από τα τέλη του 2015…

«Περίεργη» εξάλλου κρίνεται και η στάση του του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) το οποίο εκτιμά ότι οι άδειες πρέπει να δίνονται μόνο σε οφθαλμιατρικές μονάδες την ώρα που η πρακτική στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία είναι εντελώς αντίστροφη: Μάλιστα στις χώρες αυτές, το 40%-70% των χειρουργικών επεμβάσεων γίνονται σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας για δύο βασικούς λόγους: 

1- Αποφεύγονται οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

2-Είναι πιο φθηνές για το δημόσιο και ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, Γιώργος Χρονόπουλος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν παρέχονται νέες άδειες δεδομένου ότι η λειτουργία των ΜΗΝ δεν έχει καμία επίπτωση στα δημόσια οικονομικά καθώς και οι ήδη αδειοδοτημένες δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ…(;)

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΜΗΝ, Γιάννης Δατσέρης από την πλευρά του, επισήμανε ότι η μεγαλύτερη πηγή εξοικονόμησης παρατηρείται με τις ΜΗΝ στις οφθαλμιατρικές επεμβάσεις, που φτάνει το 21,2% της συνολικής εξοικονόμησης και ακολουθούν οι επεμβάσεις του πεπτικού (πχ γαστροσκόπηση), των νεοπλασμάτων (χημειοθεραπείες), του αναπαραγωγικού συστήματος (εξωσωματικές) και άλλες…

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΜΗΝ, Απ. Μανδρέκας είπε ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη μεταφορά ποσοστού διαγνωστικών και παρεμβατικών ιατρικών πράξεων από το ενδονοσοκομειακό περιβάλλον σε αυτόνομες δημόσιες ή ιδιωτικές ΜΗΝ. Κι αυτό συμβαίνει επειδή μειώνουν το κόστος και τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης που από το 2011 βρίσκεται δίπλα σε αυτούς που θέλουν να ανοίξουν ΜΗΝ και αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα με νομοσχέδια, προεδρικά διατάγματα, αποφάσεις του ΚΕΣΥ και των περιφερειών… Όπως είπε, ειδικά τώρα που ασχολείται και με τον ιατρικό τουρισμό, είναι απαράδεκτο η χώρα μας να παραμένει ουραγός μην έχοντας επιλύσει ακόμα ένα τέτοιο θέμα, που αποτελεί πραγματικότητα για όλο τον δυτικό κόσμο.