Μισητός ή όχι, επανήλθε δριμύτερος ο φαρμακοβιομήχανος που «αγαπάει» τις εξωφρενικές τιμές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Martin Shkreli αποφάσισε να αυξήσει την τιμή ενός ακόμη φαρμάκου από τα 91 στα 91.000 ευρώ! Είναι να απορεί κανείς αν είναι ψυχικά ασθενής ή απλά θέλει να τραβάει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας... Καθώς μόνο το κέρδος δεν δικαιολογεί τόση "αγάπη" για το μίσος ασθενών!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τον αποκάλεσαν ως τον «πιο μισητό άνθρωπο» όταν ανακοίνωσε την αύξηση ενός φαρμάκου κατά του ιού HIV κατά 5.500%. Παρότι λίγες μέρες αργότερα αναθεώρησε την απόφασή του,  ο Martin Shkreli αποφάσισε πάλι να προχωρήσει σε μια εξωφρενική αύξηση τιμής ενός φαρμάκου τα δικαιώματα διάθεσης του οποίου εξασφάλισε η εταιρία του.

Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για την θεραπεία της νόσου του Chagas, μιας παρασιτικής μόλυνσης η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια.

Όπως μεταδίδει η Independent, ο Shkreli αγόρασε τα αποκλειστικά δικαιώματα πώλησης βενζιδαζόλης Kalobios, ενός κοινού φαρμάκου το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ασθένειας και το οποίο κοστίζει σήμερα από 50 ως 100 δολάρια (δηλαδή το πολύ 91 ευρώ) αλλά σκοπός του είναι να το κάνει σύντομα απρόσιτο για όσους το έχουν ανάγκη…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κόστος θα μπορούσε πολύ σύντομα να είναι το ίδιο με αυτό ενός φαρμάκου για την ηπατίτιδα, το οποίο μπορεί να κοστίζει από 60.000 ως και 100.000 δολάρια. Δηλαδή μέχρι και 91.000 ευρώ! Αυτό πρακτικά σημαίνει τεράστια κέρδη για τον πιο …μισητό άνθρωπο του κόσμου.