Μια διαφήμιση κι ένα …τσιγάρο που άναψαν φωτιές στο Δήμο της Αθήνας!

  • Iatropedia
Τα τσιγάρα θα βγάζουν τελικά μόνο καπνό αλλά και φωτιές! Επιτροπή του υπουργείου Υγείας κατά του καπνίσματος εναντίον Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

Μια επιστολή με πολλές αιχμές και υπονοούμενα έφθασε πρόσφατα και στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Αποστολέας ο γνωστός καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Ο κ.Μπεχράκης με την επιστολή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για χρηματοδότηση που έλαβε πρόσφατα ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας από μεγάλη καπνοβιομηχανία, επικαλείται τη νομοθεσία κατά του καπνίσματος ενώ αφήνει αιχμές για αδράνεια της Δημοτικής Αστυνομίας στους ελέγχους κατά του τσιγάρου στα καταστήματα.

Εκτός αυτού ο καθηγητής κ.Μπεχράκης επισημαίνει ότι «χορηγίες τέτοιου είδους από την καπνοβιομηχανία ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το διεθνές κύρος της χώρας και την ομαλή συνέχιση της εθνικής μας παρουσίας».

Μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του: «Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Η Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος αισθάνεται υποχρέωσή της να τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με την πρόσφατη χορηγία που έγινε από γνωστή καπνοβιομηχανία για ανάπλαση μιας γειτονιάς του Δήμου της Αθήνας.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ύψος της χορηγίας αυτής, γνωρίζουμε όμως καλά ότι:

1. Το όφελος από την ανάπλαση μιας γειτονιάς δεν μπορεί ποτέ να εξισορροπήσει τον

αρνητικό συμβολισμό της συνεργασίας του θεσμού, που εκπροσωπείτε, με εμπορικά συμφέροντα, που καταστρέφουν το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

2. Πίσω από τέτοιου είδους «αγνές» χορηγίες, η καπνοβιομηχανία κρύβει τη διαφήμιση του

καπνίσματος και την προώθηση προϊόντων καπνού.

Γίνεται, δηλαδή, μία μεθοδευμένη εκμετάλλευση της κοινωνικής σας ευαισθησίας και της οικονομικής κρίσης της χώρας, προκειμένου να διαφημιστεί και να προωθηθεί το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού, που ουσιαστικά καταστρέφουν τη Δημόσια Υγεία και την οικονομία των ασφαλιστικών μας φορέων, άρα, συνδέονται αιτιολογικά με την κρίση αυτή.

Σε συνέχεια της ηθικής διάστασης του ζητήματος, οφείλουμε να εξετάσουμε και τις νομικές του παραμέτρους. Κι επειδή είστε έγκριτος νομικός, σας παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. […]

Τέλος, θα θέλαμε να αναφέρουμε, ότι στην τελευταία συνδιάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (Conference of Parties)του FCTC, στη Σεούλ, το Νοέμβριο του 2012,η διεθνής αστυνομία Interpol δεν έγινε δεκτή, ούτε καν ως παρατηρητής, ακριβώς και μόνο επειδή είχε δεχθεί χορηγία από καπνοβιομηχανία (κατά σύμπτωση την ίδια που χορήγησε και τον Δήμο) για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού.

Με άλλα λόγια χορηγίες τέτοιου είδους από την καπνοβιομηχανία ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το διεθνές κύρος της χώρας και την ομαλή συνέχιση της εθνικής μας παρουσίας στο FCTC.

Και επειδή η εν λόγω χορηγία της καπνοβιομηχανίας έρχεται να συμπληρώσει την αδράνεια της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου που θα προστάτευε τους πολίτες και ιδίως τα παιδιά της Αθήνας από το παθητικό κάπνισμα, αδράνεια που στηλιτεύτηκε διεθνώς, υποχρεωνόμαστε εκ της ιδιότητάς μας να καλέσουμε τις υπηρεσίες σας να αναλάβουν τον προσήκοντα ρόλο, ώστε κατ’ ελάχιστον να συμπλέουν χωρίς ερωτηματικά με την εθνική προσπάθεια για μείωση του καπνίσματος μέσα από τις αρχές και τις διαδικασίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κι άλλα …χαμένα ευρώ στον ΟΚΑΝΑ! Τι καταγγέλλει η υφυπουργός Υγείας

«Γαλάζια» μάχη συνδικαλιστών γιατρών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου! Όλο το παρασκήνιο

Ξεκινούν οι απολύσεις στην Υγεία! Τι φέρνει το ΠΕΔΥ του Άδωνι

Τι απαντά ο Πρόεδρος Γιατρών για ατύχημα Ανεμοδουρά: «Δεν την άγγιξα! Επικοινωνιακό τερτίπι”.