Μετ΄εμποδίων η κατάθεση δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Συγγενείς πρώτου βαθμού ή άλλο άτομο με επίσημη εξουσιοδότηση θα μπορεί να κάνει την κατάθεση δικαιολογητικών στον ΕΟΠΥΥ για την λήψη φαρμάκων υψηλού κόστους αν δεν μπορεί να μετέβη ο ίδιος ο ασθενής στην υπηρεσία. Να θυμίσουμε ότι πρώτου βαθμού συγγενείς είναι μόνο οι γονείς και τα παιδιά κάποιου!

Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να έχουν την σχετική εξουσιοδότηση με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής από δημόσια αρχή! Αυτό προβλέπει σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, στηριζόμενος σε παλαιότερη εγκύκλιο (21165/2014), στην οποία αναφέρονται τα παραστατικά που υποβάλλονται κάθε φορά στην Επιτροπή.

Τώρα, στον ίδιο φάκελο πρέπει να περιλαμβάνεται και η εξουσιοδότηση του νόμιμου εκπροσώπου που περιγράψαμε πιο πάνω.

Επιτροπές υπάρχουν στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Λάρισα, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα και στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι ασφαλισμένοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους για θεραπείες που απευθύνονται σε ασθένειες και εξωσωματικές. Οι Επιτροπές εξετάζουν, επίσης, αιτήματα για ραδιοφάρμακα, φάρμακα εξωτερικού που αφορούν ατομικές παραγγελίες ή έκτακτες εισαγωγές και εισαγωγές φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ.

Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού στην επαρχία προσέρχονται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) ή Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων, η οποία συλλέγει τα δικαιολογητικά και τα αποστέλλει στην αρμόδια Επιτροπή.