Kόκκινο κρέας: Βλάπτει ή ωφελεί την υγεία;

  • Iatropedia
Το κόκκινο κρέας - όπως μοσχάρι, αρνί και χοιρινό κρέας - μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου παχέως εντέρου.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο, το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβουλεύει τους ανθρώπους, που τρώνε περισσότερα από 90 γραμμάρια (βάρος μαγειρεμένου) του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, να το περιοίσουν σε 70 γραμμάρια.

Το κόκκινο κρέας είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και παρέχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά από αυτά τα κρέατα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες.

Μάλιστα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου μείνετε στα κιλά σας και κόψτε το τσιγάρο αν ακαπνίζετε.

Σύμφωνα με διατροφικές έρευνες, τέσσερις στους 10 άνδρες και μία στις 10 γυναίκες τρώνε περισσότερο από 90g του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα.

Ο ορισμός του κόκκινου κρέατος περιλαμβάνει:

βοδινό κρέας

αρνί

χοιρινό

μοσχαρίσιο κρέας

κρέας ελαφιού

κατσίκι

Δεν περιλαμβάνονται:

το κρέας της γαλοπούλας

πάπια

χήνα

κοτόπουλο

κουνέλι

Επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι και πατέ.

Πόσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας πρέπει να τρώμε;

Ενήλικες

Εάν τρώτε περισσότερο από ό,τι 90g του κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα, συνιστάται να μειώσετε την πρόσληψη σας σε 70g ανά ημέρα, που είναι η μέση κατανάλωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό, με την κατανάλωση των μικρότερων τμημάτων του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και από την κατανάλωση αυτών των κρεάτων λιγότερο συχνά, ανταλλάσσοντας τους για εναλλακτικές λύσεις.

πηγήhttp://www.nhs.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με μέτρο το κόκκινο κρέας. Δεν είναι αθώο.