Καταστροφική για τους γιατρούς η καθυστέρηση στην πληρωμή από κλινικές και ασφαλιστικές εταιρίες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το γνωρίζατε; Κάθε φορά που κάνετε μία επέμβαση σε κλινική με ιδιώτη γιατρό χρησιμοποιώντας την ιδιωτική σας ασφάλεια, ο γιατρός σας δίνει μεν απόδειξη, αλλά δεν λαμβάνει τα χρήματά του πριν περάσουν 6 μήνες, 1 έτος, μέχρι και 2 έτη! Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική έχει πάρει τα χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα κάποιων εβδομάδων, αλλά δεν τα αποδίδει στο γιατρό παρά μόνο όταν... θέλει. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση η κλινική, αλλά η ασφαλιστική εταιρία, που αρνείται να καταβάλει το ακριβές ποσό ή καθυστερεί για διάφορους άλλους τυπικούς λόγους το αντίτιμο της εργασίας του γιατρού. Το αποτέλεσμα είναι όμως, το ίδιο: Ο γιατρός εργάζεται, κόβει απόδειξη, πληρώνει ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, Εφορία και περιμένει το επόμενο ημερολογιακό έτος για την αμοιβή του. Για το θέμα, έκανε παρέμβαση το ΔΣ του ΙΣΑ με σκοπό να σταματήσει η καθυστέρηση αυτή στην καταβολή των αμοιβών των γιατρών ...

Όπως επισημαίνουν από τον ΙΣΑ, «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει κάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με στόχο την επίλυση ενός κρίσιμου ζητήματος που αφορά την καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών των γιατρών για πράξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης».

Ειδικότερα ο  ΙΣΑ, με επιστολή  του προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τονίζει:

«Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους του κλάδου σας την 8.10.2015, με θέμα τις καθυστερήσεις καταβολής ιατρικών αμοιβών, επανερχόμεθα επειδή ιδίως το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι αναφορές ιατρών μελών μας ότι η καταβολή των αμοιβών τους για πράξεις ή και χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης καθυστερεί τουλάχιστον για έξι μήνες, διάστημα που μπορεί να φθάσει το ένα έτος ή και να το υπερβεί».

Η απάντηση των ασφαλιστικών

Στις 6 Φεβρουαρίου 2018, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, σε απάντησή της, επισημαίνει μεταξύ άλλων  ότι «δεν φαίνεται να υφίστανται προβλήματα στις εξοφλήσεις των ασφαλιστικών εταιριών  προς τις κλινικές». Ωστόσο διευκρινίζει ότι σε «ό,τι αφορά τους χρόνους εξόφλησης των εξόδων νοσηλείας όταν πρόκειται για συνεργασίες μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και κλινικών αμιγώς, αυτό συνιστά θέμα των ειδικών συμφωνιών μεταξύ των μερών».

Στη συνέχεια ο ΙΣΑ, στις 26-2-2018, απέστειλε επιστολή προς τα Διοικητικά Συμβούλια όλων των ιδιωτικών κλινικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «από πολλούς γιατρούς μέλη μας έχει καταγγελθεί ότι ενόψει των συμβάσεών σας, με τις ασφαλιστικές εταιρίες, με βάση τις οποίες τους καταβάλλεται η ιατρική αμοιβή για ιατρικές επεμβατικές χειρουργικές ή άλλες πράξεις που διενεργούν στις κλινική σας, υφίσταται μια μεγάλη χρονική  καθυστέρηση απόδοσης της που κάποιες φορές φτάνει τα δύο έτη». Ο ΙΣΑ  καταλήγει ζητώντας να ενημερωθεί  για το χρόνο καταβολής της ιατρικής αμοιβής και του μεριδολογίου στους ιατρούς μέλη του.

Το θέμα αυτό, συζητήθηκε διεξοδικά στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΣ του ΙΣΑ.

Κοινή θέση όλων των μελών του ΔΣ είναι ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα, από το οποίο εξαρτάται  η επαγγελματική και οικονομική επιβίωση των γιατρών μελών του.

Ο  ΙΣΑ θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και θα εξαντλήσει όλα τα μέσα, για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των μελών του , να σταματήσει η  αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των αμοιβών τους από τους  ιδιωτικούς φορείς δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

epistoli-isa-pros-ds-id-klinikes

apantisi-enwsi-asfal-etaireiwn