Κάταγμα στον αγκώνα: Οι διαφορετικοί τύποι και η θεραπεία

  • Iatropedia
Οι τραυματισμοί στον αγκώνα είναι συχνοί τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία ενός κατάγματος στα οστά που απαρτίζουν τον αγκώνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και κάποιας αναπηρίας/δυσλειτουργίας της άρθρωσης αργότερα.

Ο αγκώνας είναι μια σύνθετη άρθρωση που σχηματίζεται από 3 μέρη:

-Το βραχιόνιο είναι ένα ενιαίο οστό στο άνω τμήμα του βραχίονα που εκτείνεται από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα.

-Η κερκίδα και η ωλένη είναι τα οστά του πήχυ (αντιβράχιο οστό) που εκτείνεται από τον αγκώνα μέχρι τον καρπό.

-Συνδέσμους, μυς και τένοντες για τη διατήρηση της σταθερότητας του αγκώνα και της απρόσκοπτης κίνησής του.

Τι είναι το κάταγμα στον αγκώνα

Ένα κάταγμα στον αγκώνα είναι το κάταγμα σε ένα ή περισσότερα από τα 3 οστά που σχηματίζουν την άρθρωση. Ένα κάταγμα αγκώνα συχνά προκαλείται από έναν τραυματισμό. Ένα παράδειγμα είναι μια πτώση πάνω σε ένα προτεταμένο χέρι με λυγισμένο αγκώνα. Η οστεοπόρωση (εύθραυστα οστά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κάταγμα αγκώνα.

Ποια είναι τα είδη των καταγμάτων στον αγκώνα;

-Κάταγμα χωρίς εκτοπισμό σημαίνει ότι το οστό ράγισε ή έσπασε, αλλά έμεινε στη θέση του.

-Κάταγμα με εκτοπισμό σημαίνει ότι τα δύο άκρα του σπασμένου οστού διαχωρίστηκαν πλήρως.

-Συντριπτικό κάταγμα σημαίνει ότι το οστό ράγισε ή έσπασε σε πολλά κομμάτια.

-Ανοιχτό κάταγμα σημαίνει ότι το σπασμένο οστό διαπέρασε το δέρμα.

Πώς αντιμετωπίζεται ένα κάταγμα αγκώνα;

-Μια συσκευή, όπως ένα στήριγμα, ο γύψος, ή ένας νάρθηκας μπορεί να τοποθετηθεί στον αγκώνα για να περιορίζει την κίνηση του βραχίονά σας. Η συσκευή θα κρατήσει τα σπασμένα κόκκαλα στη θέση τους, ενώ θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο πόνος και να αποτραπεί μια μεγαλύτερη ζημιά.

-Θεραπεία με υπέρηχο που θα κατευθύνει ηχητικά κύματα στον αγκώνα. Τα ηχητικά κύματα βοηθούν στην επούλωση των οστών.

-Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να επανατοποθετήσει τα οστά στην κανονική τους θέση με ειδικούς συνδέσμους, ή βίδες. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη αν έχετε και άλλους τραυματισμούς, όπως ζημιά στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής.

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ τα συμπτώματα μετά τον τραυματισμό;

Ανυψώστε τον αγκώνα σας: Σηκώστε τον αγκώνα σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο. Στηρίξτε τον αγκώνα σας σε μαξιλάρια ή κουβέρτες για να το στηρίξετε άνετα. Ενώ αγκώνα σας είναι ανυψωμένος, κουνήστε τα δάχτυλά σας και να ανοίξτε και να κλείστε την παλάμη σας για να περιορίσετε την ακαμψία στο χέρι.

Βάλτε πάγο στον αγκώνα σας: Ο πάγος βοηθά για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο. Ο πάγος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των ιστών. Χρησιμοποιήστε ένα επίθεμα πάγου ή να βάλτε θρυμματισμένο πάγο σε μια πλαστική σακούλα. Καλύψτε το με μια πετσέτα και τοποθετήστε το στον αγκώνα σας για 15-20 λεπτά κάθε μία ώρα.

Πάρτε παυσίπονο, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας: Μπορεί να σας δοθεί κάποια συνταγή για παυσίπονα φάρμακα. Μην περιμένετε έως ότου ο πόνος είναι έντονος, για να πάρετε το φάρμακό σας.

Ακολουθήστε φυσικοθεραπεία: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την κινητικότητα και τη δύναμη στον αγκώνα, ενώ θα μειώσει και τον πόνο.

http://www.emedicinehealth.com/

http://www.drugs.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως να αποφύγετε τα κατάγματα της οστεοπόρωσης

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κατάγματα στον αυχένα