Κ. Μητσοτάκης: Βαθύ το τραύμα σε Δικαιοσύνη και Θεσμούς- Α. Τσίπρας: Όσο μιλούσατε, μας αναβάθμισε ο Οίκος Moodys

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γύρω στα μεσάνυχτα διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα το πρώτο πράγμα που είπε στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος είχε προηγηθεί, είναι ότι όσο μίλαγε, ο Οίκος Moodys αναβάθμισε την οικονομία της Ελλάδας κατά 2 μονάδες! Και λίγο αργότερα είπε ότι "δεν θα τα φάγαμε μαζί".

Να πούμε ότι αυτό που αποφάσισε τα ξημερώματα η Ολομέλεια της Βουλής είναι η αποδοχή της πρότασης να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που θα ερευνηθεί την αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή να μην ασκήσει διώξεις για τα εγκλήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας και για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν.

Κυριάκος Μυτσοτάκης

«Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα λαγωνικά της κυβέρνησης. Το ανακάλυψε το FBI. Ερευνάται παγκοσμίως. Παντού η Δικαιοσύνη ανιχνεύει τις αθέμιτες πρακτικές, επιβάλει ποινές και πρόστιμα. Παντού, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι μέθοδοι προώθησης του φαρμάκου. Όλα τα σοβαρά κράτη, σπεύδουν να τα θεραπεύσουν τα λάθη. Παντού, εκτός από εδώ. Όπου οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιχείρησαν να μετατρέψουν το πραγματικό σκάνδαλο σε μια υπόθεση με κουκουλοφόρους. Την ώρα που κάποιο στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες στην Βουλή». Αυτό είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα των όσων ακολούθησαν στην ομιλία του και αφορούν λίγο ως πολύ την ενορχηστρωμένη επίθεση της κυβέρνησης κατά μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το σκάνδαλο Novartis.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης:

«Γιατί εξαιρείτε τον κ. Κουρουμπλή από την υπόθεση, εφόσον θέλετε την αλήθεια; Πώς γίνεται νυν υπουργός να υπογράφει για τον εαυτό του ότι παραγράφηκε το δικό του ενδεχόμενο αδίκημα περί απιστίας, ενώ κατηγορεί άλλους που ήταν υπουργοί πριν από δέκα χρόνια; Θα έπρεπε να ζητήσει διερεύνηση ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής. Όπως ζήτησαν τα δικά μας στελέχη να μην προστατεύονται από τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Κι ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Είμαστε αποφασισμένοι όλα αυτά να μείνουν στη μνήμη ως ένα κεφάλαιο μιας θλιβερής ιστορίας. Οι πολίτες ελπίζουν σε μια αλλαγή που θα θωρακίσει τους θεσμούς της Δημοκρατίας μας. Η ΝΔ είναι έτοιμη να ξαναδώσει στην πολιτική το χαμένο κύρος της. Να επαναφέρει τη Βουλή στην αποστολή της και την κομματική αντιπαράθεση στο ήθος που την κάνει γόνιμη και παραγωγική. Εμείς είμαστε η ήρεμη πολιτική δύναμη. Αξίζουμε καλύτερα. Σύντομα ο θλιβερός σας επίλογος θα είναι ο αισιόδοξος πρόλογος μιας νέας αρχής».

Αλέξης Τσίπρας

«Υπήρξε συστηματική υπερτιμολόγηση φαρμάκων και υλικών; Σε ό,τι αφορά τη Novartis υπήρξε παρέμβαση προκειμένου να βάλει σκευάσματα στην αγορά και να αυξάνει τις τιμές ή να τις συγκρατεί; Υπήρξε ή δεν υπήρξε παρέμβαση;»…αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε αναφερόμενος στο διαχρονικό «πάρτι» στην Υγεία:

«Υπήρξε ή δεν υπήρξε ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφιβόλου ποιότητας συνέδρια; Η αλήθεια είναι ότι στοιχεία για το μεγάλο αυτό πάρτι στην Υγεία, υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και δεν θα αναφερθώ μονάχα στις διαρκείς παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, αλλά και άλλων κομμάτων. Όπως το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη και ο κ. Αυγενάκης».

Περνώντας στους γιατρούς, τα συνέδρια, τις υπερτιμολογήσεις υλικών και φαρμάκων είπε:

«Οι απώλειες αυτές ανέρχονται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Έτσι φτάσαμε στην χρεοκοπία».

Ο πρωθυπουργός μίλησε πιο απλά, θύμησε ότι και ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για σκάνδαλο και αναρωτήθηκε: «Κι αφού υπάρχει σκάνδαλο Novartis πως διά..ο έγινε; Φύτρωσε;» και έσπευσε να πει ότι η Δικαιοσύνη θα δώσει λύση. Και συνέχισε λέγοντας: «Να δεχτώ το τεκμήριο της αθωότητας. Και να αφήσω την ποινική ευθύνη. Πολιτική δεν υπάρχει;… Όσοι κυβερνούσαν αυτά τα χρόνια δεν φέρουν ευθύνη; Οι γιατροί τα έκαναν εν πλήρη αγνοία των πολιτικών παραγόντων. Τα ποσά αυτά επηρέαζαν τα δημοσιονομικά της χώρας… «.

Και στρεφόμενος ευθέως κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη του είπε:

«Είχατε την ευκαιρία κ. Μητσοτάκη να κάνετε μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση, θα σας στεναχωρήσει αυτό που θα πω, που αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς. Υιοθετήσατε την βλακώδη θεωρία ότι εμείς οργανώσαμε επιχείρηση εξόντωσης με την βοήθεια του FBI. Είπαμε, έχουμε ικανότητες, αλλά δεν είμαστε και Πλανητάρχες κ. Μητσοτάκη»…

Λίγο αργότερα αναφέρθηκε στις ομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλου που έγιναν πολύ νωρίτερα, λέγοντας:

«Η σημερινή παρουσία των δύο αρχηγών των κομμάτων την κρίσιμη περίοδο της συγκυβέρνησης (σ.σ. εννοεί Σαμαρά – Βενιζέλο) θυμίζει την μεγάλη ύβρι. Εμφανίστηκαν υποσχόμενοι την επιστροφή για εκδίκηση. Ειδικά ο κ. Σαμαράς είπε πάνω από 20 φορές την έκφραση «θα λογοδοτήσετε». 27 για την ακρίβεια. Έστησε 10 ειδικά δικαστήρια για μένα. Κι αφού χρησιμοποίησε Μπρεχτ, θα απαντήσω με Μπρεχτ. «Το θέμα με αυτόν δεν είναι τι λέει. Αλλά ποιος το λέει».

Υπεραμύνθηκε δε ο πρωθυπουργός των κρυφών μαρτύρων λέγοντας:

«Σε όλο τον κόσμο θαυμάζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν κι εσείς τους ονομάζετε κουκουλοφόρους. Πέρα από το αστείο της υπόθεσης της μήνυσης εναντίον μου και του Παπαγγελόπουλου, υπάρχει και το προφανές στην μήνυση εναντίον των εισαγγελέων διαφθοράς. Έχουν σχέδιο. Θέλουν να εξαιρεθούν οι έντιμοι εισαγγελείς για να μην προχωρήσει η διερεύνηση. Να ξέρουν ότι δεν θα τους περάσει».