Ήρθε το τέλος της χημειοθεραπείας στον καρκίνο ενδομητρίου; Σε εξέλιξη κλινικές μελέτες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σημαντικές εξελίξεις φαίνεται ότι κυοφορούνται αναφορικά με τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, στοχεύοντας στην «απαλλαγή» της ασθενούς από τις συμπληρωματικές θεραπείες (ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) που συνήθως ακολουθούν το χειρουργείο μετά την ολική υστερεκτομή.

«Το ‘’κλειδί’’ αυτής της εξέλιξης ακούει στο όνομα μεσομήτριο και στην ολική εκτομή του, απομονώνοντας όλους τους σχετικούς ιστούς στους οποίους είναι δυνατή η μετάσταση του καρκίνου, με αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα», τονίζει σε δηλώσεις του ο Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος MD, PhD, MSc, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων (ESGO) και Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Η μέθοδος αυτή, εξελίσσεται πλέον με την προσθήκη ειδικής χρωστικής των λεμφαγγείων και της ρομποτικής χειρουργικής υποβοήθησης. Αποτελεί στοιχείο της διεθνούς μελέτης στην οποία πρόκειται να συμμετέχει ο Δρ. Μακρής με τα δικά του περιστατικά ασθενών, στις οποίες η αφαίρεση του μεσομητρίου δημιούργησε ελπιδοφόρα συμπεράσματα. Παράλληλα, ο κ. Μακρής εκπαιδεύθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις της μεθόδου από τον Dr. Rainer Kimmig, Καθηγητή στην Πανεπιστημιακή Γυναικολογική κλινική στο Έσσεν της Γερμανίας, πρωτοπόρο στη μέθοδο αυτή.

Πότε περιμένουμε εξελίξεις

«Θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν οι σχετικές έρευνες και να τεκμηριωθεί απόλυτα η συγκεκριμένη μέθοδος, ώστε να αρχίσει η ενσωμάτωσή της στη θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου, δίνοντας ελπίδες για τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία της κάθε ασθενούς, η οποία θα έχει μόνο να αντιμετωπίσει το ‘’φορτίο’’ του χειρουργείου, αλλά χωρίς να πρέπει να συνεχίσει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας» συμπληρώνει ο Δρ. Μακρής.