Υπέρηχος κατά Αλτσχάϊμερ;

  • Iatropedia
Μια πειραματική, μη επεμβατική, τεχνική που χρησιμοποιεί στοχευμένους υπέρηχους για την καταστροφή των αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο που ευθύνονται για την νόσο Αλτσχάϊμερ, ίσως είναι το νέο «όπλο» της επιστήμης στην συνεχιζόμενη μάχη κατά της ανίατης αυτής νόσου.

Δοκιμαζόμενη σε ποντίκια στο εργαστήριο η νέα τεχνική φάνηκε πολλά υποσχόμενη εξουδετερώνοντας με στοχευμένη χρήση υπερήχων τις αμυλοειδείς αποθέσεις στο εγκέφαλο των πειραματόζωων με ποσοστό επιτυχίας 75% δίχως να βλάψει εγκεφαλικό ιστό. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης Αυστραλών ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν που δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση Science Translational Medicine, αναφέρουν ότι με το πέρας της θεραπείας, τα περισσότερα από τα ποντίκια τα πήγαν καλύτερα στα τεστ του λαβύρινθου, στα τεστ μνήμης και σε άλλες βασικές λειτουργίες, απ’ ότι τα ζώα που δεν υπέστησαν την θεραπεία.

Το επόμενο βήμα λένε τώρα οι ερευνητές είναι να δοκιμάσουν την τεχνική σε πρόβατα. Ωστόσο παραμένει άγνωστο κατά πόσο η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ασφαλής για χρήση σε ανθρώπους ή αν θα αποβεί αποτελεσματική. Προς το παρόν, η νόσος Αλτσχάϊμερ παραμένει ανίατη. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι συγκεντρώσεις μιας ελλαττωματικής πρωτεΐνης –το πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου– που εντοπίσθηκαν σε εγκεφαλικά κύτταρα νεαρών ενηλίκων δείχνουν ότι η ασθένεια ξεκινά πιο νωρίς απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες, ακόμη κι από την ηλικία των 20 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ