Υγεία των νεφρών: Οι φυσιολογικές τιμές κρεατινίνης στο αίμα

  • Iatropedia
Η κρεατινίνη είναι ένα χημικό μόριο που παράγεται από το μεταβολισμό των μυών. Η κρεατινίνη παράγεται από κρεατίνη, ένα μόριο μείζονος σημασίας για την παραγωγή ενέργειας στους μυς.

Περίπου το 2% της κρεατίνης του σώματος μετατρέπεται σε κρεατινίνη κάθε μέρα. Η κρεατινίνη μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα νεφρά, όπου φιλτράρεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Επειδή η μυϊκή μάζα του σώματος είναι σχετικά σταθερή από μέρα σε μέρα, η παραγωγή κρεατινίνης κανονικά παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη σε καθημερινή βάση.

Οι νεφροί διατηρούν την κρεατινίνη στο αίμα σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Η κρεατινίνη έχει αποδειχτεί ένας αρκετά αξιόπιστος δείκτης της νεφρικής λειτουργίας. Τα αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης δείχνουν μείωση της νεφρικής λειτουργίας ή αυξημένη πιθανότητα νεφρικής νόσου.

Καθώς οι νεφροί εξασθενούν για οποιονδήποτε λόγο, το επίπεδο κρεατινίνης στο αίμα αυξάνεται λόγω της ελλιπούς κάθαρσης της κρεατινίνης από τα νεφρά. Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα της κρεατινίνης προειδοποιούν για πιθανή δυσλειτουργία ή βλάβη των νεφρών. Για το λόγο αυτό, είναι σώφρον να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της ποσότητας κρεατινίνης στο αίμα.

Οι φυσιολογικές τιμές της κρεατινίνης είναι:

88 έως 128 mL/min για τις γυναίκες και

97 έως 137 mL/min

http://www.medicinenet.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάντα για τις πέτρες στα νεφρά

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα