Η κρίση οδηγεί στο ΕΣΥ

  • Iatropedia
Αύξηση κατά 21% των ασθενών που προσφεύγουν στο ΕΣΥ σε σχέση με το 2010 καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αφού η λιτότητα και η έλλειψη χρημάτων οδηγεί όλο και περισσότερους έλληνες ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.

Στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλευθούν με το λιγότερο δυνατό κόστος καταφεύγουν οι έλληνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι ενδεικτικό με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν νοσηλευθεί στα δημόσια νοσοκομεία 4,7 εκατ. ασθενείς, το ίδιο διάστημα του 2011 έφθασαν τα 5,7 εκατ. Δηλαδή φέτος προσέφυγαν στο ΕΣΥ 1 εκατ. περισσότεροι πολίτες σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμη και για τις εργαστηριακές τους εξετάσεις πηγαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία για να καταβάλουν όσο το δυνατόν λιγότερα ή και για να τις κάνουν δωρεάν. Η αύξηση των εργαστηριακών εξετάσεων άγγιξε φέτος το 19% στα δημόσια νοσοκομεία σε σύγκριση με το 2010.

Αντίστοιχα ισχύει και για τα χειρουργεία που εμφανίζουν αύξηση 6,7%.

Αυτά που δεν προτιμούν όμως οι έλληνες ασθενείς είναι τα απογευματινά ιατρεία όπου θα πρέπει να πληρώσουν αδρά από την τσέπη τους για μια επίσκεψη σε γιατρό, πολλές φορές ακόμη και περισσότερο από ότι αν επισκέπτονταν ιδιώτη.

Η μείωση άγγιξε κατά μέσο όρο το 8% σε σχέση με πέρυσι λόγω της λιτότητας. Γεγονός που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας δε θα αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη που υπολόγιζε.

Παρότι όμως η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, το κόστος νοσηλείας μειώνεται δραστικά γεγονός που σημαίνει ότι φθίνει και η ποιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση στο κόστος άγγιξε φέτος το 19% αφού μειώνονται αναγκαστικά πολλές φορές οι μέρες νοσηλείας αλλά και οι παροχές.