Η άφιξη της τρόικα φέρνει νέες μειώσεις στα φάρμακα! Πόσο θα «κουρευτούν»

  • Iatropedia
Ο φόβος και ο τρόμος έχει γίνει για τα στελέχη του υπουργείου Υγείας η τρόικα, με αποτέλεσμα να «κόβονται» για άλλη μια φορά οι δαπάνες για το φάρμακο που ξεπερνούν τον αρχικό προϋπολογισμό που είχαν θέσει οι δανειστές μας. Πόσο θα «ψαλιδιστούν» τα φάρμακα και τι σημαίνει για τους ασθενείς;

Οι πρόσφατες ελλείψεις που είχαν καταγραφεί στα ράφια των φαρμακείων αλλά και στις αποθήκες με τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα, φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή της ταλαιπωρίας για τους χιλιάδες Έλληνες ασθενείς. Τα χειρότερα απλά έρχονται…

Η τροϊκανοί είναι ήδη καθ ‘οδόν και καθ΄οδόν είναι ήδη και τα νέα μέτρα που αφορούν στο φάρμακο δεδομένου ότι η δαπάνη έχει ξεπεράσει τους προβλεπόμενους υπολογισμούς γεγονός που δεν αρέσει καθόλου στους δανειστές μας.

Ήδη ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς σχεδιάζουν νέες μειώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Άλλωστε το πρόβλημα εστιάζεται σε περίπου 50 εκατ. το μήνα που αποτελούν και το ποσό των ακριβών φαρμάκων που είτε δίνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είτε από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η συμφωνία με τους φαρμακοβιομηχάνους ήταν περίπου τα μισά (22 με 24 εκατ. ευρώ) να «χρεωθούν» στα νοσοκομεία, όπως και θα έπρεπε, ώστε η υπολογιζόμενη δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2,88 δις ευρώ. Γεγονός μάλλον δύσκολο αφού η δαπάνη των νοσοκομείων θα εμφανισθεί επίσης να ξεφεύγει από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί. Τα …greek statistics που χρησιμοποιήθηκαν και στις εκτιμήσεις της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούν στο ΦΠΑ. Ενώ οι τροικανοί υποστήριζαν ότι τα 2,88 δις ευρώ θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ, δηλαδή θα πρέπει να αφαιρέσει κανείς άλλα 200 εκατ. ευρώ, οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους επέλεγαν επί σειρά μηνών να αφήνουν θολό το τοπίο.

Όμως επειδή Τόμσον, Μορς, Καρόνε και οι υπόλοιποι δανειστές έρχονται πλέον καλά διαβασμένοι διαπίστωσαν γρήγορα ότι τα νούμερα δε βγαίνουν.

Τι θα γίνει λοιπόν; Θα αφαιρεθεί από το ποσό τόσο το ΦΠΑ όσο και τα νοσοκομειακά φάρμακα με αποτέλεσμα η δαπάνη να περιορισθεί ακόμη και στο 2,1 δις.

Το σημαίνει για τους Έλληνες ασθενείς και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας; Οι μεν εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν περισσότερα στα Ταμεία του κράτους (ως έκπτωση rebate, claw back κ.λ.π.) οι δε ασθενείς θα στερηθούν και πάλι τα φάρμακά τους καθώς οι επιχειρήσεις θα «αμυνθούν».

Οι μονίμως χαμένοι ασθενείς όμως μπροστά στα greek statistics θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τη νύφη πληρώνοντας είτε τα φάρμακα από την τσέπη τους, είτε περιμένοντας και πάλι σε ατελείωτες ουρές…

Δήμητρα Ευθυμιάδου