HELLAS HEALTH VII: Κενό γράμμα η δημόσια υγεία στην Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το 42% των Ελλήνων πληρώνει από την τσέπη του 10 με 50 ευρώ το μήνα για την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% πληρώνει λιγότερο από 10 ευρώ, το 8% δίνει 50 με 100 ευρώ, το 3% πληρώνει 100 με 200 ευρώ, το 1% 200 με 500 ευρώ, και μόνο το 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του για φάρμακα. Το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων. Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημα.

Κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του περίπου 300 ευρώ ετησίως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις με το 21% να αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη εξαιτίας του υψηλού κόστους.

Αυτό δείχνουν τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας HELLAS HEALTH VII, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Ιδιωτική δαπάνη

Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία αφορά πλέον τουλάχιστον έξι στους δέκα Έλληνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 62% των ερωτηθέντων που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο έτος, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), από αμέλεια (11%) ή λόγω της μακράς αναμονής (11%).

Οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι και μη με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αυτοί που δέχονται την πλειονότητα των Ελλήνων ασθενών. Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, ενώ ποσοστό 19% αναζητεί γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μολις το 7% απευθύνεται στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.

Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του στη διάρκεια του έτους περίπου 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Αναλυτικά, πληρώνει 170 ευρώ για επισκέψεις σε ιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι για το 28% των ερωτηθέντων, η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες  αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα. Μάλιστα, το 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών!

Μετά την ενηλικίωση, σταματά ο εμβολιασμός των Ελλήνων

Τα στοιχεία της μελέτης είναι αποκαλυπτικά για το πώς αντιλαμβάνεται ο ενήλικας τον εμβολιασμό και τις προληπτικές μάζες που δίδονται με αυτόν: Το 27%  του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του. Μάλιστα, το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να  εμβολιάζονται οι ενήλικες και ένα 10% θεωρεί ότι οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη.

Ευτυχώς ένα διόλου αμελητέο ποσοστό, 30%, έχει κάνει το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, το 25% το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, το 15% πνευμονιόκοκκου και το 14% ηπατίτιδας Β. Το 23% ωστόσο δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις και μόνο το 17% έχει εμβολιασθεί για πνευμονιόκοκκο. Επίσης, το 76% δεν έχει ενημερωθεί για τα νοσήματα που σχετίζονται με τον ιό HPV και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου.

Υπάρχει και ενα ποσοστό 6% που αναφέρει δυσκολίες για να εμβολιασθεί, λόγω έλλειψης εμβολίων (30%), φόβος για κινδύνους (20%), δυσκολία συνταγογράφησης (12%), και λόγω του κόστους του εμβολίου (9%).

Υπόθεση των ιδιωτών ο παιδικός εμβολιασμός

Σε ό,τι αφορά τον παιδικό εμβολιασμό, το 94% των γονέων αναφέρει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη για τα παιδιά, αρκετοί όμως δεν θυμούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια που έχουν κάνει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων που δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους (58%) αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.

Το 64% των γονέων δηλώνει ενημερωμένο για τα οφέλη του εμβολιασμού, το 56% για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και το 41% για τους κινδύνους που απορρέουν από τον εμβολιασμό. Ποσοστό 15% αναφέρει ωστόσο δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης εμβολίων, (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι γονείς λένε πως απευθύνονται σε ιδιώτη ιατρό για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.