Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συλλόγων Ασθενών με χρόνια ρευματομυοσκελετικά: Βράβευση της ΕΛΕΑΝΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΛΕΑΝΑ
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, για 3η συνεχόμενη χρονιά, έλαβε το 1ο βραβείο για την εργασία της με θέμα “H επαγγελματική ζωή των ατόμων με ρευματικά νοσήματα”.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), για 3η συνεχόμενη χρονιά, έλαβε το 1o βραβείο στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών με χρόνια ρευματομυοσκελετικά προβλήματα EULAR PARE. Το θέμα της φετινής εργασίας ήταν η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα.

Την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσώπησε στο συνέδριο, η κα Κατερίνα Τσεκούρα, Αντιπρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ατόμων με ρευματομυοσκελετικά νοσήματα.

Η εργασία, στόχος της οποίας  ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων των ρευματοπαθών στο εργασιακό τους περιβάλλον και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη αυτών, πρόκειται να αναρτηθεί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα των μελών της Eular-Pare και στο επίσημο site του Ευρωπαϊκού αυτού οργανισμού ασθενών.

Η σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανάμεσα σε ασθενείς μέλη της, για τους σκοπούς της εργασίας, έδειξε ότι:

·         20%  δεν μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο πιθανής απόλυσης

·          30% απάντησε ότι ο εργοδότης του  ήταν αρχικά φιλικός αλλά όχι υποστηρικτικός όταν χρειαζόταν

·         50% είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του

·         70%  ανέφερε ότι τα κτίρια δεν είναι προσβάσιμα με το 90% των εργασιακών χώρων να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι

·         81%  προτιμά να εργάζεται  παρά  να λαμβάνει  επιδόματα από το κράτος

·          95% τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του.

Τι πρέπει να γίνει κατά την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α;

-Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των εργοδοτών.
-Ενίσχυση  των νόμων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των ρευματοπαθών.
–Επανεκπαίδευση και κατάρτιση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα όταν πρέπει να αλλάξουν το είδος της εργασίας τους.
Επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και πρόσβασης στην υγεία.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 700 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή οργάνωση EULAR (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Aντιρευματικού Αγώνα), PARE (Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νοσούντων από ρευματικά νοσήματα). Είναι επίσης μέλος των  LUPUS EUROPE  (Ευρωπαϊκού  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του EUROPEAN PATIENTS FORUM(EPF) και του EURORDIS.