Ένας γορίλας στον… οδοντίατρο – Απίστευτες σκηνές (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γορίλας
Όταν οι γιατροί στον ζωολογικό κήπο Paignton Zoo έκριναν ότι ο Pertinax, ένας ασημόρραχος γορίλας 177 κιλών (!) χρειαζόταν οδοντιατρική επέμβαση για να σώσει τα δόντια του και να μπορέσει φυσικά να επιβιώσει, όλοι ήξεραν ότι θα χρειαζόταν κάτι πολύ ξεχωριστό για να τα καταφέρουν.

Αυτό το ξεχωριστό το πήρε απόφαση και το πραγματοποίησε ο οδοντίατρος Peter Kertesz με μια ομάδα συνεργατών του. Ο γορίλας είχε ένα σπασμένο δόντι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ο εσωτερικός ιστός να μολυνθεί, κάτι που αυξάνει τον πόνοο και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αποστημάτων.

Η επέμβαση στο οδοντικό κανάλι περιλαμβάνει την αφαίρεση του ιστού πολτού και την αντικατάστασή του με βιοσυμβατό υλικό που βοηθά να διατηρηθεί η δύναμη στο δόντι, ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης και εξαφανίζει φυσικά τον πόνο.

Η όλη διαδικασία είναι πανομοιότυπη σε ανθρώπους και ζώα, αλλά στην περίπτωση του Pertinax, το μέγεθός του έκανε την όλη επέμβαση πολύ περίπλοκη και χρειαζόταν την βοήθεια ολόκληρης ομάδας 10 συναδέλφων του.

Στον γορίλα έγινε αναισθησία και η επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από 45 λεπτά. Δείτε όμως τα απίστευτα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα στο χειρουργικό δωμάτιο…

http://www.albanydailystar.com