Έγκαιρη διάγνωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου με τεστ αίματος

  • Iatropedia
Μέχρι σήμερα, η διάγνωση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου γινόταν δια του –χρονοβόρου – αποκλεισμού άλλων αιτιών και συχνά με την ταλαιπωρία επεμβατικών διαδικασιών όπως είναι η κολονοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση. Εις το εξής, δύο απλά τεστ αίματος θα είναι αρκετά.

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η πιο κοινή γαστρεντερολογική διαταραχή του σύγχρονου ανθρώπου, θα μπορεί πλέον να διαπιστώνεται με δύο τεστ αίματος παρέχοντας έγκαιρη διάγνωση σε εκατομμύρια πάσχοντες που υποφέρουν από κοιλιακό άλγος, απρόβλεπτες περιόδους διάρροιας και δυσκοιλιότητας, επιβαρύνοντας τους με στρες και κόπωση.

Τα τεστ που ανέπτυξε ο Δρ. Mark Pimentel, γαστρεντερολόγος στο Νοσοκομείο Cedars-Sinai Medical Center του Λος Άντζελες, εντοπίζουν με ακρίβεια άνω του 90% την εκδήλωση του συνδρόμου IBS (Irritable Bowel Syndrome) από την παρουσία δύο συγκεκριμένων αντισωμάτων τα οποία αντιδρούν με τοξίνες που σχετίζονται με τροφική δηλητηρίαση. Ο τοξίνες αυτές παράγονται από βακτήρια όπως η σαλμονέλα και προκαλούν βλάβες σε ζωτικής σημασίας νεύρα για την ομαλή, υγιή λειτουργία του εντέρου.

Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση PLOS ONE, ο Δρ. Pimentel δοκίμασε την ακρίβεια των τεστ αναλύοντας αποτελέσματα σχεδόν 3.000 ατόμων ηλικίας 18-65 ετών που έπασχαν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, κοιλιοκάκη –μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα με την μορφή δυσανεξίας στην γλουτένη– ή δεν είχαν απολύτως καμία γαστρεντερική πάθηση. Τα σχετικά ευρήματα έδειξαν ότι τα «ένοχα» αντισώματα ήταν αυξημένα στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι εν λόγω βιοδείκτες μπορούν να βοηθήσουν στην διάκριση του συνδρόμου IBS από την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή IBD (Inflammatory Bowel Disease) σε πάσχοντες από χρόνια διάρροια.