Χολή: Τι να τρώτε;

  • Iatropedia
Το συκώτι παράγει μια ουσία που ονομάζεται χολή και συγκεντρώνεται στη χοληδόχο κύστη. Όταν καταναλώνεται ένα λιπαρό φαγητό , η χοληδόχος κύστη συσπάται και έτσι η χολή διοχετεύεται σε έναν «αγωγό» που ονομάζεται χοληδόχος πόρος, ο οποίος στη συνέχεια συνδέεται με το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο.

Οι περισσότεροι πάσχοντες δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, όμως ένας στους τρεις έχει προβλήματα στην χολή με κυριότερο αυτό της πέτρας στη χολή γεγονός που προκαλεί έντονους πόνους , στη δεξιά μεριά καθώς και δυσπεψία που εκδηλώνεται με την κατανάλωση λιπαρών φαγητών.

Τι να τρώτε

Επειδή είμαστε ότι τρώμε καλό είναι να προσέχετε τη διατροφή σας ώστε να μειώσετε το κίνδυνο να εμφανιστεί κάποια πέτρα στη χολή.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αποφύγετε να καταναλώνετε στη διατροφή σας κορεσμένα λίπη .

Αποφύγετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά και επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες όπως είναι το ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά, καθώς έτσι μπορείτε να μειώσετε το κίνδυνο να εκδηλώσετε πέτρα στη χολή.

Ένα μυστικό υγείας που περιορίζει τη δημιουργία πέτρας είναι να πίνετε για μια εβδομάδα το χυμό από φρέσκο λεμόνι μαζί με λάδι.

Εναλλακτικές θεραπείες

Πολύτιμη βοήθεια στον περιορισμό της δημιουργίας είναι η εναλλακτική ιατρική. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι ορισμένα βότανα μπορούν να εμποδίσουν τις πέτρες στη χολή.

Γαϊδουράγκαθο, έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής και έτσι να εμποδίζει το σχηματισμό πέτρας.

Άγρια αγκινάρα

Αν ο πόνος επιμένει καλό είναι να ζητάτε τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού σας

http://www.ncbi.nlm.gov

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από τις πέτρες στη χολή;