Το Brexit βλάπτει σοβαρά την επιστημονική έρευνα και τις φαρμακοβιομηχανίες στην Γηραιά Αλβιώνα!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε βρετανικά πανεπιστημιακά και λοιπά ερευνητικά κέντρα εδώ και λίγα 24ωρα νιώθουν να βρίσκονται σε μια μετέωρη, αβέβαιη και πέρα για πέρα απρόσμενη κατάσταση που πιθανώς θα τους αφαιρέσει τα απαραίτητα κονδύλια για την έρευνά τους. Εξάλλου, προβληματισμένοι είναι και οι παράγοντες τις φαρμακοβιομηχανίας καθώς μεγάλες πολυεθνικές έχουν ως βάση την Βρετανία.

Η μείωση των κονδυλίων αυτών για έρευνα, που κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί συνολικά να φτάσουν και το 1 δισ. λίρες ετησίως, μπορεί να οδηγήσει επιπροσθέτως σε Brain drain, δηλαδή στην φυγή «δυνατών μυαλών» καθώς η Βρετανία θα πάψει να είναι τόσο ελκυστική για τους νέους, πολλά υποσχόμενους επιστήμονες. Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, ο κορυφαίος Βρετανός επιστήμονας και νομπελίστας βιολογίας, Βένκρι Ραμακρίσναν, «στο παρελθόν η βρετανική επιστήμη υποστηρίχθηκε σημαντικά από την χρηματοδότηση της ΕΕ, που αποτέλεσε ουσιώδες συμπλήρωμα των βρετανικών κονδυλίων για την έρευνα… Στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας βιώσιμης οικονομίας, δεν θα στερηθεί κεφάλαια και η (βρετανική) κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει, ώστε η συνολική χρηματοδότηση της επιστήμης να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα».

Επισήμανε δε ότι «ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της βρετανικής έρευνας πάντα ήταν η διεθνοποιημένη φύση της, γι’ αυτό είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε ερευνητές και φοιτητές από το εξωτερικό. Τυχόν αποτυχία να διατηρήσουμε την ελεύθερη ανταλλαγή ανθρώπων και ιδεών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της διεθνούς κοινότητας, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη βρετανική επιστήμη».

 

Οι Βρετανοί ερευνητές συνολικά είχαν λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 8,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013, ενώ τους αναλογεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σύμφωνα με το BBC. Σε διάσημα πανεπιστήμια όπως το Κέμπριτζ το ένα τέταρτο περίπου (23%) των ερευνητών προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την έξοδό της από την ΕΕ, η Βρετανία θα διατηρήσει κάποιου είδους συνεργασία, ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό που ήδη έχουν χώρες όπως η Νορβηγία και η Ελβετία.

Ανήσυχες όμως είναι και οι ουκ ολίγες βρετανικές εταιρείες του επιστημονικού-τεχνολογικού τομέα, που συμμετέχουν σε προγράμματα διεθνών ερευνητικών οργανισμών (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών-CERN, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος-ESA, Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο-ESO κ.α.) και πλέον φοβούνται ότι θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φαρμακευτικές εταιρίες 

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες στην Βρετανία απασχολούν πάνω από 70.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας με πάνω από 9 δισεκατομμύρια λίρες στο βρετανικό ΑΕΠ. Πραγματοποιούν δε επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες ξεπερνούν ετησίως τα 4 δισ. λίρες! Συγκεκριμένα, οι φαρμακοβιομηχανίες GlaxoSmithKline και AstraZeneca βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις στη Βρετανία και την έβδομη και όγδοη θέση αντίστοιχα διεθνώς. Ενώ ισχυρή παρουσία στην Βρετανία έχουν και ξένες εταιρείες, όπως είναι η Pfizer και η Novartis.

Αυτό που φοβούνται τώρα είναι ότι το Brexit ίσως προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία των εταιριών αυτών καθώς η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ενδέχεται να έχει πρόβλημα στην εγκριτική διαδικασία για την κυκλοφορία φαρμάκων εντός της χώρας.