Ασφαλιστικό: Στο ΣτΕ και οι γιατροί της Πάτρας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών κατά του νέου ασφαλιστικού εκπροσωπώντας ως ΝΠΔΔ το σύνολο των ιατρών μελών του, καθώς -όπως λένε- "η εφαρμογή του παραβιάζει σωρεία διατάξεων και αρχών τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Όπως αναφέρουν από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών παρατέθηκαν εμπεριστατωμένοι νομικοί λόγοι ακυρώσεως των εφαρμοστικών διατάξεων του Ν4387 / 2016:
-Έλλειψη νομοθετικής εξουσιοδότησης, άλλως υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
-Έλλειψη ειδικής, εμπεριστατωμένης και επιστημονικά τεκμηριωμένης μελέτης.
-Παράβαση της επαγγελματικής ελευθερίας ως ειδικότερης όψης της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος).
-Παράβαση της αρχής του κράτους δικαίου και της αρχής της αναλογικότητας.
-Παράβαση της αρχής της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος) και της αρχής της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος).
-Παράβαση του δικαιώματος κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος) ανταποδοτικότητα – αναλογικότητα.
-Παράβαση του δικαιώματος προστασίας της υγείας (άρθρα 21 παρ. 3 και 5 παρ. 5 Συντ.).
Παραβίαση του ελαχίστου αξιοπρεπούς διαβίωσης (άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος).
-Παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Κατατέθηκε επίσης εξώδικη διαμαρτυρία εκ μέρους τους ΙΣΠ ως ΝΠΔΔ και εκατοντάδων ιατρών μελών του, με ρητή δήλωση επιφύλαξης κατά των σημειωμάτων ΕΦΚΑ.

Επίσης αναμένονται εκατοντάδες ατομικές προσφυγές ιατρών στα Διοικητικά Πρωτοδικεία κατά της εφαρμογής του καταστροφικού νόμου με τις πρωτοφανείς σε ύψος, ασφαλιστικές εισφορές που, σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις, δημεύει το εισόδημα των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και εξαφανίζει το βιοποριστικό του χαρακτήρα.