Αρνήθηκε να συζητήσει με Λοβέρδο για τον ΕΟΠΥΥ η ΠΝΟ

  • Iatropedia
Τα πάντα φαίνεται πως θα δώσει στο τέλος η κυβέρνηση προκειμένου να μην απεργήσει η ΠΝΟ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Έτσι αποφασίσθηκε κατά την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ενιαίο φορέα Υγείας τον ΕΟΠΥΥ, να υπάρξουν ειδικά προνόμια στους ασφαλισμένους του, κάτι βέβαια που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων που εντάχθηκαν επίσης στον ΕΟΠΥΥ. Παρόλαυτα οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ αποφάσισαν να μην στείλουν εκπρόσωπο τους να συζητήσει με τον Υπ. Υγείας, για το θέμα της ένταξης του οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ

Με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται η ένταξη του Οίκου Ναύτου θα γίνει με …ιδιαιτερότητες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα θα διατηρηθεί η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και θα γίνει «μεταφορά της αρμοδιότητας για τις παροχές υγείας σε είδος στον ΕΟΠΥΥ».

Με ειδική ρύθμιση στο Νόμο, το Ταμείο των ναυτεργατών θα διατηρήσει την ακίνητη περιουσία του στην ιδιοκτησία του όπως και τις υγειονομικές υποδομές του. Κάτι βέβαια που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το ΙΚΑ, που διέθετε, λόγω των 5,5 εκατ. ασφαλισμένων που είχε, τις περισσότερες υγειονομικές δομές στη χώρα, αυτές δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ προς κάθε χρήση.

Τα προνόμια όμως των ναυτεργατών με βάση τα όσα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση να τους παραχωρήσει, δε σταματούν εδώ. Θα έχουν τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης των υγειονομικών υποδομών του Οίκου Ναύτου οι οποίες μάλιστα και θα ενισχυθούν «προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της ασφαλιστικής του βάσης (ναυτικό επάγγελμα)» όπως ενδεικτικά αναφέρεται. Για τα συγκεκριμένο μέτρο θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος από τον ΕΟΠΥΥ.

Τυχεροί θα είναι και οι γιατροί που μέχρι σήμερα εργάζονταν στον Οίκο Ναύτου καθώς για τους ασφαλισμένους διατηρείται η ελεύθερη επιλογή γιατρού, ενώ οι ιδιώτες γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οίκο Ναύτου με απλή υπεύθυνη δήλωσή τους συμβάλλονται με τον ενιαίο φορέα υγείας.