Ανήλικοι ψυχικά ασθενείς και λοιποί πάσχοντες μαζί με τους υγιείς ενήλικες στην Αμυγδαλέζα

  • Iatropedia
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επανέλαβαν χθες την έκκλησή τους στις ελληνικές Αρχές για "άμεσο τερματισμό της συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο εξαιτίας των σοβαρών ιατρικών και ανθρωπιστικών συνεπειών". Εξάλλου, κάλεσαν την κυβέρνηση "να επενδύσει σε ένα βελτιωμένο σύστημα υποδοχής για τις ευάλωτες ομάδες μεταναστών και αιτούντων άσυλο, καθώς και σε εναλλακτικές μεθόδους έναντι της κράτησης".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρέθηκαν εκεί όπου σημειώθηκε μία εκ των τριών αυτοκτονιών σε κέντρο κράτησης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, και διαπίστωσαν ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, όπως είναι η έλλειψη χώρου, οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και το ακατάλληλο φαγητό.

«Είδαμε ποντίκια και αρουραίους να περιφέρονται ανάμεσα στους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας στην Αμυγδαλέζα διαπιστώσαμε ενεργή επιδημία ψώρας σε τουλάχιστον τρεις πτέρυγες», δήλωσε ο Στάθης Κυρούσης, γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν, η κράτηση εφαρμόζεται αδιακρίτως και σε ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων άρρωστων και ασυνόδευτων παιδιών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αμυγδαλέζα μάλιστα διαπιστώθηκε ότι 43 ασυνόδευτοι ανηλίκοι διέμεναν σε πτέρυγα στο κέντρο κράτησης, ενώ επιπλέον ανήλικοι εντοπίστηκαν να διαμένουν διάσπαρτοι με τους ενήλικους στους υπόλοιπους θαλάμους. Επίσης, άτομα με βεβαιωμένη, ιδιαίτερα βεβαρημένη, ψυχική ασθένεια και άλλες ασθένειες που επιδεινώνονται με τον εγκλεισμό, κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και για αρκετούς μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ειδικοί …διερμηνείς για μετανάστες στο ΕΣΥ!