Αλλάζει το τοπίο στην φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως και η κάθε χώρα λαμβάνει μέτρα προστασίας των καταναλωτών

  • Iatropedia
Σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών των χωρών σε συνάρτηση με την συνεχή αναγκαιότητα αύξησης των προϋπολογισμών υγείας, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, την αύξηση των κρουσμάτων χρονίων ασθενειών και την ανάγκη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντεξη ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος, «η φαρμακευτική αγορά αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων λόγω του τεράστιου μεγέθους της. Σύμφωνα με τα επίσημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φαρμακοποιών ) PGEU , η οποία εκπροσωπεί τους συλλόγους 34 χωρών που αποτελούνται από 400.000 φαρμακεία και 170.000 φαρμακοποιούς, υπάρχουν πολλά πεδία νομικής δράσης όπως οι Οδηγίες για την επαγγελματική αναγνώριση, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα , εργασιακού χρόνου, απελευθέρωσης κλπ .».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε εκτενή αναφορά στην Ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά και στις επιπτώσεις που έχει η σημερινή κατάσταση στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο ΠΦΣ στην Αθήνα, καθημερινά επισκέπτονται τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη 46.000.000 άτομα.

«Αποτελεί λοιπόν η επιστημονική αξία του φαρμακοποιού και η άριστη διασπορά των φαρμακείων σύμφωνα με το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα, ένα δέλεαρ για εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα. Η ιδιοκτησία του Φαρμακείου αποτελεί πεδίο διεκδίκησης επιχειρηματικών κεφαλαίων, ανέφερε ο κ. Λουράντος, για να συμπληρώσει πως αυτές οι πιέσεις ασκούνται και σε άλλες χώρες , όπως η Ιταλία, η Ισπανία ακόμη και η Γερμανία», προσθέτει ο κ. Λουράντοςκαι προσθέτει:

«Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό το καθεστώς μνημονίου. Η υποτιθέμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , ακόμη και σε αυτές τις οδηγίες της ΤΤΙP που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία υπηρεσιών υγείας».

Η ευρωπαϊκή φαρμακευτική αγορά όμως μαστίζεται από πολλά προβλήματα λογω της ανάπτυξης του διαδικτύου αλλά και έλλειψης σαφούς κοινής πολιτικής όσον αφορά τα φάρμακα…

Στην Γαλλία έχουν θεσπισθεί πολύ αυστηροί νόμοι για την αποφυγή παράνομης πώλησης φαρμάκων. Όπως αναφέρθηκε στο 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, στην χώρα αυτή δημιουργήθηκε, μια πλατφόρμα από τις Αστυνομικές Αρχές και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέλαβε προσωπικό για να παρακολουθεί το διαδίκτυο. Μόλις διαπιστωθεί κάποια παράβαση αναφέρεται στην Πλατφόρμα και αυτομάτως ειδοποιείται η ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Μάλιστα πρόσφατα αποκαλύφθηκε μια τέτοια συγκεκριμένη υπόθεση που εξετάζει η Ιντερπόλ και αφορά ένα ολόκληρο δίκτυο που περνούσε από την Μαυριτανία και από την Γεωργία.

Παράλληλα η PGEU έχει ετοιμάσει ένα λογότυπο ασφαλείας τον οποίο εισηγείται στην υιοθέτηση του από όλα τα κράτη μέλη.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και για τις χώρες της Ευρώπης οι ελλείψεις που προκαλούνται από το παράλληλο εμπόριο. Κύρια αιτία όπως ανέφερε ο κ. Λουράντος είναι οι μεγάλες διαφορές στις τιμές των φαρμάκων. Για τον λόγο αυτό οι διάφορες χώρες έχουν αναπτύξει διάφορα συστήματα.

«Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται σε φάση μετάλλαξης Οι πρόσφατες επισκέψεις μας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μας έδειξαν πως η μοναδική αξία που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργιάς του συστήματος, είναι ο επιστήμονας φαρμακοποιός. Αυτή την αξία ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβασθεί, όπως άλλωστε αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά» , κατέληξε ο κ. Λουράντος.