«Αγώνας» της φαρμακοβιομηχανίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

  • Iatropedia
Να ανακόψουν την ελεύθερη πτώση των τιμών στα φάρμακα προσπαθούν οι παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας είτε πρόκειται για πολυεθνικές εταιρίες, είτε για αμιγώς ελληνικές. Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το 3ο μνημόνιο που έχει φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή, έχει αναστατώσει τους πάντες καθώς δεν αφήνει τίποτα όρθιο και οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να πείσουν ότι το "μυστικό" κρύβεται πια όχι στην τιμολόγηση αλλά στον όγκο...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την αντίθεσή του στο διαχωρισμό ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας εξέφρασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο Πασχάλης Αποστολίδης. Και συμπλήρωσε ότι οΣΦΕΕ είναι αντίθετος σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών των φαρμάκων καθώς όπως τόνισε «έχει εξαντληθεί ο έλεγχος της δαπάνης μέσω της τιμολόγησης και πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλύτερα το υπερόπλο «ηλεκτρονική συνταγογράφηση» ώστε να ελεγχθεί ο όγκος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων».

Ο κ. Αποστολίδης ξεκαθάρισε ότι και οι πολυθνικές εταιρείες συντελούν στην ανάπτυξη της χώρας καθώς και πολύ κόσμο απασχολούν και παράγουν το 20% με 30% των φαρμάκων τους σε ελληνικά εργοστάσια.

Ο λόγος δόθηκε και στον εντεταλμένο σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Βασίλειο Πενταφράγκα ο οποίος ανέφερε:

«Δυστυχώς η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και έχουμε συναίσθηση όλοι μας για την ευθύνη που έχουμε γι' αυτό», είπε ο κ. Πενταφράγκας και πρόσθεσε: «Τα τελευταία 5 χρόνια στο χώρο της πολιτικής φαρμάκου αυτό που συμβαίνει είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής… αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με όρους καθαρά λογιστικούς. Μειώνουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και τις τιμές των φαρμάκων και παρόλα αυτά είναι όλοι δυσαρεστημένοι».

Ο κ. Πενταφράγκας τόνισε ότι οι τιμές των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων έχουν μειωθεί κατά 60% κι όμως καθημερινά οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή για τα φάρμακά τους… «Το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ήταν ποτέ θέμα τιμών, αλλά διαρθρωτικών αλλαγών για την αξιολόγηση και την αποζημίωση», είπε χαρακτηριστικά.

Και ο κ. Πενταφράγκας αέφερε το παρακάτω παράδειγμα: «Πρακτικά ένα καινούργιο εισαγόμενο φάρμακο των 10 ευρώ συνταγογραφείται με τη δραστική, ταυτοποιείται ο παραγωγός και όταν το πάραγει ένας Έλληνας παραγωγός με 3,25 ευρώ και αυτό θα κυκλοφορεί χωρίς ταυτότητα σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα. Και τώρα μας ζητούν τα 3,25 ευρώ να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα». Και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν «η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία να πέφτει και στα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ που έχουν υψηλού κόστους φάρμακα, η δαπάνη να αυξάνει».

«Αν αφήσετε να περάσουν τα μέτρα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν είναι βιώσιμη. Όταν λήξει η πατέντα του φαρμάκου το χαρακτηρίζουν ως εμπόρευμα», κατέληξε ο κ. Πενταφράγκας.