Υπέρταση – Διατροφή: Το είδος φαγητού που προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε νέους ανθρώπους [vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την αύξηση του αριθμού των νέων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο και οι ειδικοί λένε ότι μια διατροφή με πολλές αλμυρές τροφές θα μπορούσε να είναι ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Υπέρταση – Επιστημονικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι, στην Μ. Βρετανία, το ποσοστό των νέων ανθρώπων (περίπου 25 έως 64 ετών ) που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο έχει αυξηθεί.

Τα ευρήματα αποδίδονται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι αναπτύσσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από την εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι διατροφή που ακολουθούν.

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θεωρείται ότι αποτελεί βασική αιτία, καθώς οι νέοι δεν καταναλώνουν πλέον αρκετά φρούτα και λαχανικά, είναι υπέρβαροι και δεν ασκούνται αρκετά.

Ο οργανισμός Blood Pressure UK λέει ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 6 γραμμάρια την ημέρα είναι ο γρηγορότερος τρόπος για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συστήνουν να μην βάζετε πρόσθετο αλάτι στο μαγείρεμα, ή στο τραπέζι και να μην χρησιμοποιείτε κύβους ζωμού και μπαχαρικών, σάλτσες και σόγια.

Δεδομένου ότι η υπέρταση μπορεί να περάσει απαρατήρητη χωρίς τακτικό έλεγχο της πίεσης του αίματος, ο Blood Pressure UK ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους -ανεξάρτητα από την ηλικία τους- να ελέγχουν συχνά-πυκνά την πίεσή τους.

Σοκάρουν οι αριθμοί για την υπέρταση – Τι λένε οι ειδικοί

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους ζει με υπέρταση, ενώ 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται, ότι απλά δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα.

Η υπέρταση αντιπροσωπεύει την βασική αιτία για το 60% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων, με εννέα από τις δέκα περιπτώσεις να μπορούν ν’ αποφευχθούν.

Ο καθηγητής Graham MacGregor, πρόεδρος του Blood Pressure UK , δήλωσε: “Η υπέρταση σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου πρόβλημα που μπορεί να προληφθεί (…) Μειώνοντας την αρτηριακή πίεση του γενικού πληθυσμού ακόμη και λίγο, θα μπορούσαμε να σώσουμε πάνω από 1 δισ. Λίρες κάθε χρόνο στο δημόσιο σύστημα Υγείας (…) Το να ελέγχει ο καθένας μας ξεχωριστά την πίεσή του είναι το πιο σημαντικό βήμα που για να μειώσουμε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και καρδιακής ανεπάρκειας”.

Πηγή: http://www.express.co.uk