Τι είναι η αλκαλική δίαιτα: Πού βασίζεται και τι να προσέχετε

  • Iatropedia newsroom
αλκαλική δίαιτα
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια “ολική επαναφορά” της αλκαλικής δίαιτας στις μεθόδους απώλειας κιλών. Πολλές διασημότητες, όπως η Μπιγιονσέ, η Βικτόρια Μπέκαμ και η Τζένιφερ Άνιστον, διαφημίζουν τα πλεονεκτήματά της, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι βοηθάει επίσης στην μείωση της φλεγμονής και της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου.

Αλλά προτού “θαμπωθείτε” από όσα υπόσχεται η αλκαλική δίαιτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία.

Τι υποστηρίζει η αλκαλική δίαιτα

Η βασική ιδέα είναι πως όταν καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης, ζάχαρη, καφεΐνη, κρέας, ψάρια, πουλερικά, άσπρο αλεύρι και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επίπεδα του pH στον οργανισμό αλλάζουν, το σώμα σας γίνεται πιο όξινο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και ασθένειες. Η λύση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας είναι τα φρέσκα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και άλλες τροφές που “κάνουν τον οργανισμό πιο αλκαλικό” (το αντίθετο του όξινου), όπως τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια και ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόρο.

Τι υποστηρίζει η Επιστήμη για την αλκαλική δίαιτα

Η ιδέα της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών για να αποκτήσετε το ιδανικό επίπεδο pH υπάρχει σε πολλές δίαιτες όλα αυτά τα χρόνια, οπότε δεν είναι κάτι νέο ή πρωτοποριακό. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ελάττωμα με αυτό το σκεπτικό: Το σώμα μας διατηρεί την ισορροπία του pH του, ανεξάρτητα από το τι τρώμε! Στην πραγματικότητα, το σώμα έχει διάφορους μηχανισμούς για να εξασφαλίσει ότι τα επίπεδα του pΗ είναι υπό έλεγχο. Για παράδειγμα, το στομάχι έχει ένα pΗ που κυμαίνεται από 1,35 έως 3,5. Θα πρέπει να είναι όξινο για να βοηθήσει στην πέψη. Το αίμα μας πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς αλκαλικό, με pH 7,35 έως 7,45.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από αυτούς που ακολουθούν την αλκαλική δίαιτα επιμένουν να κάνουν τεστ ελέγχου του pH των ούρων τους πολλές φορές την ημέρα για να βεβαιωθούν ότι το σώμα τους δεν είναι πάρα πολύ όξινο. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Ενώ η διατροφή και άλλες μεταβολικές διεργασίες μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο του pH των ούρων σας, το τι τρώτε δεν καθορίζει το επίπεδο του pH στο αίμα σας. Και το PΗ των ούρων σας δεν έχει καμία επίδραση στην απώλεια βάρους και καμία συσχέτιση με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου ή φλεγμονής.

Υπάρχουν κάποια οφέλη για την υγεία από την αλκαλική δίαιτα;

Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά και αποθαρρύνει την κατανάλωση ζάχαρης. Έτσι, σαφώς και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την γενικότερη υγεία σας και όχι μόνο στην εξισορρόπηση του pH του σώματος. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια ισορροπημένη, βασισμένη σε φυτικής προέλευσης τροφές τείνουν ούτως ή άλλως να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Έρευνες δείχνουν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτά τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου οφείλονται μόνο στη διατροφή, ή και σε άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η τακτική άσκηση και το να μην καπνίζει το άτομο.

Όσο για το βάρος… μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, αλλά φτωχή σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί σαφώς να είναι ένας καλός τρόπος για να αδυνατίσετε να μείνετε αδύνατοι, ωστόσο θα πρέπει δώσετε προσοχή και στο μέγεθος των μερίδων, τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και την τακτική σωματική άσκηση.

Μπορεί η Βικτόρια Μπέκαμ, η Μπιγιονσέ και η Άνιστον να φαίνονται καλύτερα από ποτέ, αλλά δεν είναι μόνο εξαιτίας της αλκαλικότητας των τροφίμων που τρώνε.

Πηγή: https://blogs.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα Whole30: Πώς γίνεται και τι προσφέρει η αυστηρή διατροφή των 30 ημερών

Αυτή είναι η δίαιτα του δρ Perricone: Όλο το μενού για τις τρεις ημέρες

Δίαιτα του στρατιώτη: Χάνετε 4,5 κιλά σε μία εβδομάδα – Πρόγραμμα ανά ήμερα

Δίαιτες: Συγκριτικό τεστ – Atkins, Dukan, Perricone, δίαιτα 5:2 και αλκαλική δίαιτα