Τι να φάτε αν έχετε πονόλαιμο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πονόλαιμος
Αυτή η περίοδος του χειμώνα είναι η πιο επικίνδυνη τόσο για τους ενήλικες όσο και για παιδιά, για ένα κρυολόγημα που συνοδεύεται από πονόλαιμο.

Ο πονόλαιμος είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα του κρυολογήματος. Δυσκολεύει την ομιλία και την κατάποση και επηρεάζει τον ασθενή όσον αφορά την δυνατότητά του να ξεκουράζεται και να ηρεμεί.

Με τις παρακάτω τροφές, όμως, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο πονόλαιμος:

Ζεστή σούπα

Οι άνθρωποι που έχουν κρυολόγημα, ή γρίπη συχνά επιλέγουν κοτόσουπα, ή σούπα “μανέστρα” για να αισθανθούν καλύτερα. Όντως, η ζεστή σούπα μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο. Το αλάτι, το οποίο βρίσκεται στις σούπες, ειδικά σε σούπες από κονσέρβες, μπορεί να καταπραΰνει τον πονόλαιμο και να μειώσει την ποσότητα της βλέννας στον λαιμό σας. Η ζεστασιά μιας καυτής σούπας μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Επιπλέον, σας βοηθάει στο να παίρνετε πολλά υγρά, επειδή το σώμα σας τα χάνει μέσω της βλέννας, ενώ τα χρειάζεται για να καταπολεμήσει τον ιό.

Μέλι

Το μέλι βοηθά να απαλύνει τον πονόλαιμο επειδή τον επικαλύπτει εσωτερικά και μειώνει τον πόνο. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι στο τσάι, ή στα δημητριακά σας, ή να φάτε κάποια τροφή με μέλι, όπως ένα γλυκό. Επίσης, οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κρυολόγημα συντομότερα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια καλή επιλογή, όταν έχετε πόνο στο λαιμό, επειδή είναι δροσερό και ήπιο στον φάρυγγα. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία διευκρινίζει ότι τα άτομα με πονόλαιμο πρέπει να επιλέγουν μαλακές τροφές, όπως το γιαούρτι και όχι όξινες τροφές, όπως τα πορτοκάλια, ή τα μακαρόνια με σάλτσα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό. Το γιαούρτι είναι επίσης μαλακό και ολισθαίνει εύκολα στον φάρυγγα. Για επιπλέον όφελος, δοκιμάστε να βάλετε 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι στο γιαούρτι σας.

Παγωτό

Και όμως!.. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση παγωτού για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, επειδή είναι μαλακό, κρύο και κρεμώδες. Είναι επίσης καλύτερο να επιλέξετε κάποια γεύση που δεν περιέχει ξηρούς καρπούς, που μπορεί να ερεθίσουν και να “γδάρουν” τον λαιμό σας.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.livestrong.com