All.Can Greece: Οι ασθενείς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον καρκίνο

  • Ρούλα Τσουλέα
All.Can
Ημερίδα του συλλόγου για τα οφέλη που έχει η συμμετοχή των ασθενών στις έρευνες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ερευνητές. Τι είπαν οι συμμετέχοντες ειδικοί.

Στη σημασία της ενεργής συμμετοχής των ογκολογικών ασθενών σε όλα τα στάδια των ερευνών για τον καρκίνο ήταν αφιερωμένη πρόσφατη επιστημονική ημερίδα της All.Can Greece.

Η ημερίδα είχε τίτλο «Οι ασθενείς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον καρκίνο». Διεξήχθη διαδικτυακά την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για τα οφέλη που έχει η συμμετοχή των ασθενών στις έρευνες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ερευνητές.

Την ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης στην έρευνα για τον καρκίνο ανέδειξε στην ομιλία του ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής ΕΚΠΑ. Ο καρκίνος είναι πολυδιάστατη ασθένεια, με προεκτάσεις ιατρικές, κοινωνικοπολιτικές και ηθικές. Πρέπει να προσεγγιστεί μέσα από ένα διεπιστημονικό μοντέλο που θα εστιάζει εξίσου στο διάστημα πριν, στη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, τόνισε ο κ. Υφαντόπουλος.

Στη συμμετοχή των ασθενών σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα εστιάσθηκε η ομιλία της προέδρου της ΕΛΛΟΚ κυρίας Καίτης Αποστολίδου, μέλους της Δ.Ε. της All.Can Greece. Στην εισήγησή της ανέδειξε τον ρόλο των ασθενών ως συν-ερευνητών.

Οι ασθενείς μπορούν να συνδιαμορφώσουν τα ερωτήματα των ερευνών, είπε. Μπορούν ακόμα να συνεισφέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των ερευνητικών έργων, βοηθώντας τους ερευνητές να βρουν λύσεις.

Και στη διαμόρφωση ερευνητικών προτάσεων

Η αποτελεσματική συμμετοχή των ασθενών στην έρευνα έχει ως προϋπόθεση την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ ασθενών και ερευνητών. Στη συνεργασία αυτή  αναφέρθηκε η κα Ζωή Κούρνια, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΒΑΑ).

Όπως είπε, μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η συμμετοχή ασθενών στη διαμόρφωση ερευνητικών προτάσεων είναι περιορισμένη. Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς μπορούν να προσφέρουν στους ερευνητές μία σημαντική οπτική γωνία για την κοινωνική πραγματικότητα των θεμάτων της έρευνάς τους.

Η κα Φανή Θεοδωροπούλου, μέλος της Δ.Ε. της All.Can Greece και Patient Engagement Value Lead στη Roche Hellas, αναφέρθηκε στη σημασία της έκφρασης των προτιμήσεων των ασθενών κατά τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Έχουν πλέον διατυπωθεί συστάσεις για τον σχεδιασμό των μεθόδων αποτύπωσης και έκφρασης των προτιμήσεων των ασθενών, εξήγησε. Και πρόσθεσε πως το ζητούμενο είναι οι ασθενείς να συμμετέχουν ουσιαστικά από τα πρώτα στάδια της έρευνας.

Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της All.Can Greece. Τα βίντεο με τις εισηγήσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμα ΕΔΩ.